НОВИНИ

В Народното събрание обсъдиха кризисната ситуация с чумата по животните

Близо два часа продължи срещата между Председателския съвет на Народното събрание и Оперативния щаб за борбата с чумата по животните.Категорично беше потвърдено, че има чума в две области в страната - Бургаска и Ямболска. Според управляващите предприетите мерки са адекватни. Като пропуск отчетоха само, че хората не са били добре информирани. От левицата смятат, че предприетите действия досега са били незаконни.Поискаха и оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:04, 17.07.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Всяка заповед за евтаназия е подкрепена с протокол от лабораторни изследвания, увериха от Агенцията за безопасност на храните. Така те отговориха на съмненията законни ли са досегашните действия. Според ГЕРБ предприетите мерки са правилни.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: На база данните от лабораторията във Франция, със съответните протоколи от животните, които са били изследвани и на база тези положителни резултати са предприети действия Българската агенция по безопасност на храните.

От БСП обаче видяха законови нарушения в това, че не е била свикана централната комисия към земеделието, а животните са умъртвявани без съгласието на собствениците. Нинова е убедена, че именно от левицата са предотвратили нарастването на напрежението в потърпевшите райони и предупреди за опасност от гражданско неподчинение.

;
Корнелия Нинова - председател на ПГ на „БСП за България“: Не може да изправяш полиция срещу народ, със сила да влизаш в домовете, без да им даваш документи, без да им обясняваш, народът се агресира, хората се агресират, застанали едни срещу други - едните със силата на властта, другите със силата на вилите и на мотиките.

Да не се заблуждават хората, че животните са били умъртвявани напразно, призова Волен Сидеров и покани Нинова да се присъедини към усилията на институциите.

Волен Сидеров, председател на ПГ на ОП: Да не се допуска спекулации с темата. Хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, съветвам ги да извадят въдиците, да приберат такъмите и да не се опитват да го правят, защото това е опасно за всички.
;

Основната критика за действията досега, че комуникацията не е била на ниво. От оперативния щаб увериха, че ще направят необходимото за да ограничат разпространението на заразата.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Попитахме включително опозицията, ако имат по-добър план, да го кажат. Те имат забележки и ние ще направим всичко необходимо да ги отстраним още в рамките на този ден.

А на исканата оставка от БСП, министър Порожанов отговори:

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: В момента, в който премиерът каже, всеки един министър, това е стандартен отговор за нас, ние можем да си тръгнем.

Целта на исканата оставка е да се създаде политическа криза и хаос, убеден е Цветанов.

;

От АБВ поискаха президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради чумата.

От СДС искат оставката на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летище София отстрани служител след инцидента с непроверен частен самолет
"Летище София" отстрани служител след инцидента с непроверен частен самолет
Ексклузивно пред БНТ: Говори еврокомисарят по безопасност на храните
Ексклузивно пред БНТ: Говори еврокомисарят по безопасност на храните