Начало на новия политически сезон. Парламентарната сесия започна с декларации на лидерите на парламентарните групи. В изказванията си те акцентираха върху основните теми, върху които ще фокусират вниманието си през новия политически сезон.

Предстоящите избори за Европейски парламент и за местна власт бяха във фокуса на вниманието в изказванията на всички лидери на парламентарните групи. В началото на заседанието председателят на НС Цвета Карянчева обяви, че от всички политици зависи дали предстоящите избори ще минат честно, спортсменски и по правилата.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов си пожела в ЕП ГЕРБ да изпрати поне шестима депутати. Той пожела също да има повече каузи, които да обединяват всички политически сили в българския парламент.

Председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова каза, че очаква новата година да донесе край на статуквото и промяна, както в България, така и в ЕС.

Лидерът на парламентарната група на ОП Волен Сидеов определи 2019 г. като историческа, предвид предстоящите избори за ЕП. Той изрази надежда, че страната ни ще изпрати в ЕП силен отбор от хора, които ще защитават максимално добре българския национален интерес.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за изработване на визия, която да доведе до ускорено икономическо развитие на страната ни, така че страната да достигне стандартите на живот на другите европейски страни.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се обяви за промяна и каза, че "Воля" ще бъде активен участник в тази промяна.Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Аз бих искал през 2019 г. в парламента да имаме повече и спечелени за всички нас каузи в името на българите."
Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": "Настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не на обслужващ монополи и олигарси, да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените, а не изкривено такова заради частни интереси. В противен случай внасяме искане за оставка на цялата комисия за енергийно и водно регулиране в парламента. Ще внесем и ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората."
Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": "Аз предлагам през тази година да не си пречим по стар български обичай един на друг, защото, ако това нещо го преодолеем, ние сме просто непобедими - знаем го от историята. Най-големият порок, най-голямата слабост на нашия национален характер е това, че си пречим един на друг. Ако успеем да го преодолеем през тази година, много важна за света, за Европа и България година, този порок поне до някъде, аз съм сигурен, че България ще покаже чудеса."
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: "Политиката на Движението за права и свободи през 2019 г. ще бъде търсене на диалог и консенсус за приоритетите и програмата за развитие и разбира се - нов модел на управление."

Веселин Марешки - лидер на ВОЛЯ: "Ние от ВОЛЯ ви призоваваме да направим екшън план в месеците преди европейските избори, в който приоритетно да заложим повишаване на доходите на хората, подкрепа на малкия и средния бизнес, спешни мерки за преодоляване на демографската криза, чрез специални програми за младите и образовани семейства, за истинска и ефективна промяна на здравната система и не на последно място - за подобряване на статута на българския учител."
​Започна новата сесия на Народното събрание

​Започна новата сесия на Народното събрание

По традиция първото заседание от новата сесия на Народното събрание беше открито с химните на България и на ЕС. Предстои парламентарните групи да изля...