Живеещите в бившето общежитие на Академията за обществени науки в Русе вече имат ток. До щастливата развръзка се стигна, след като от етажната собственост са успели да платят малка част от натрупаните задължения в размер на 51 000 лв. Как се стигна до този хепи енд - вижте в репортажа на Виолета Никифорова и Николай Лазаров.

Русе

Сагата с обитателите на блока продължи 34 дни като през цялото това време те бяха без ток. 200 души останаха на тъмно и студено заради натрупания дълг към енергото.

Част от семействата бяха принудени да напуснат домовете си и потърсиха подслон при близки. Други обявиха жилищата си за продажба. Трети взеха квартири под наем и предплатиха хиляди левове за година напред.

Само малка част от собствениците останаха в апартаментите си в очакване казусът да се разреши. Докато беше спрян тока, крадци изтръгнаха захранващия елекрически кабел на блока.

Все пак двете страни - потърпевшите и „Енерго про“ - не спряха да преговарят и да търсят решение за излизане от ситуацията. Така се е стигна до последната среща с ръководството на дружеството, на която бе постигнат компромис- разказва професионалният домоуправител на блока Цветелин Цонев.

Цветелин Цонев-професионален домоуправител: Разбрахме се да си плащаме текущото, да си плащаме по старото, като те поемат ангажимент да възстановят захранването веднага, преди Великден и да продължават да действат за индивидуалните партиди. Ще се монтира нов контролен електромер наш, 11 електромера по етажите, абсолютно категорично няма да има вариант за кражби. Вече всеки един електромер ще бъде монтиран срещу декларация, че ще заплащат, ще видим кой къде живее. Който декларира-ще има ток, който не се появи-ще демонтираме.

За изстрадалите собственици на жилища в сградата благоприятният изход в навечерието на великденските празници е повод за голяма радост. Затова те са се събрали пред блока и трескаво обсъждат със свои съседи последния развой на събитията. Телефоните им не спират да звънят, а хората вече се канят да се завърнат обратно по домовете си.

Галина Бончева: И сме много, много щастливи днеска, че ще имаме ток и по празниците, и въобще. Всичко възможно ще направим, след като се застъпват толкова хора и за да бъде така нормално, всичко възможно ще се прави. Аз ще се справя с тези неща.
Теменужка Кръстева: Новината е много добра, много голяма, благодарение на домоуправителя, той неуморно се бори. Благодарности на „Енерго про“, благодарности много на цялото „Енерго про“, че ни съдействаха, понеже 34 дена не се издържа без ток. Днеска всичките стоим навънка и чакаме с нетърпение тока да ни го пуснат, виждаме техниците на „Енерго про“ да работят, доволни сме. Енергото обещаха, че до 4 месеца ще ни направят индивидуални партиди.

В свое съобщение и от електроразпределителното дружество уточняват, че и след великденските празници ще продължат разговорите с домоуправителя на етажната собственост за разсрочване и заплащане изцяло на натрупания дълг за електроенергия в най-кратки срокове.

Трета седмица русенски семейства живеят в блок без електричество

Трета седмица русенски семейства живеят в блок без електричество

Вече трета седмица живеещите в блока на бившата Академия за обществени науки са без електрозахранване и без асансьор. Те останаха без ток заради натру...