Достъпът до централната сграда на НДК е ограничен заради събитие на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Затворени за посетителите до 15.00 ч. ще бъдат Литературният клуб "Перото" и Билетният център. Днес в София се провежда неформално заседание на председатели на парламентарните комисии по европейски въпроси.

София

Срещата откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Изразител на фундаменталните ценности на ЕС, равенство и свобода, КОСАК е и своебразен гарант за участието на гражданите на съюза в демократичния контрол върху европейските институции по отношение на принципите за субсидиарност и пропорционалност.

Първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс смята, че ЕС трябва да отговори на световните предизвикателства и да реши проблема с неизпълненото обещание за сближаване.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми, с които ще трябва да се справим. Не съм съгласен с твърденията, че механизмът за презаселване се провали. В Италия и Гърция все още се намират най-малко 3000 души, които предстои да бъдат преместени другаде. Много страни-членки поеха своята част от тежестта на мигрантската криза, затова не е коректно да говорим за провал. Пагубно е да се преструваме, че презаселването е най-важното, което трябва да направим по отношение на миграцията. Това е един малък елемент от една много по-голяма стратегия. Но ключов в случай на криза. Не бих искал да се стигне дотам, че страните членки в случай на нова мигрантска вълна няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в съюза.

По време на срещата в НДК председателят на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин изтъкна пред делегатите на Председателския КОСАК ролята на парламентарното измерение в ротационното председателство:

Кристиан Вигенин: Съзнаваме отговорността и значимостта на парламентарното измерение на Българското председателство, когато във времена на застъпващи се кризи и предизвикателства, националните парламенти и техните представители, като пряко избрани от европейските граждани, имат своята ключова роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в действията на Съюза. Нашите съвместни усилия и резултати ще бъдат доказателство пред гражданите на ЕС, че ЕС е адаптивен, уверен и отговорен. В този дух бе изработен и приносът на българския парламент към програмата на Българското председателство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че българското председателство е в края на един много важен мандат на евроинституциите и от неговия успех ще зависи успехът на всички държави-членки като цяло. А критерият е завръщането на Европа като лидер на международната сцена, успешният край на Брекзит.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Трябва да сме наясно, че българското председателство е в края на един много важен мандат на европейските институции. Още повече, от успеха на българското председателство ще зависи успехът и на всички държави членки на ЕС като цяло.
© БТА
Л. Павлова: Надявам се Българското председателство да се запомни като балканско

Л. Павлова: Надявам се Българското председателство да се запомни като балканско

Надявам се Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да бъде запомнено като балканско, заяви министър Лиляна Павлова на срещата на пре...