НОВИНИ

В Норвегия вече е достъпна информацията за заплатите на цялото население

Всеки в Норвегия може да провери с няколко кликвания на мишката колко получава съседът му, лидерът на страната или неговата съпруга, информира Франс прес. В тази скандинавска страна е немислимо милиардер да превземе Белия дом, без да представи данъчна декларация, или пък кариерата на кандидат за президент на Франция да бъде разклатена от разкритието, че е плащал големи суми на членове на семейството си за фиктивна работа.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:22, 08.02.2017
11987
Чете се за: 01:12 мин.
По света
норвегия вече достъпна информацията заплатите цялото население

В Норвегия има култура на откритост по тези въпроси, което прави малко вероятно някой да бъде избран без прозрачност за данъчното му положение и доходи, посочва Ханс Кристиан Холте, ръководител на норвежката данъчна служба. Всяка година службата публикува на сайта си ключова информация за всички данъкоплатци, включително за приходите, богатството и данъчните им вноски.

Идеята е, че имате по-голям стимул да пуснете своите "два гроша" в общата каса, след като видите, че всички останали го правят. Медийна шумотевица настава всеки октомври, когато вестниците публикуват класации на най-богатите или най-добре платените знаменитости, спортни звезди и политици. Норвежците обаче могат да проверят и колко получават шефовете им или колегите в офиса.

Практиката води началото си от 19 век, когато гражданите са можели да отидат до общинския съвет или до местния клон на данъчната служба, за да направят справка. Прозрачността се обяснява с голямото доверие в данъчната администрация, отбелязва Холте. Това доверие е толкова силно, че данъчната служба през 2015 г. получава награда за организация с най-добра репутация.

Скандинавските страни, известни като яростни защитници на равенството, традиционно са начело на класацията на "Трансперънси интернешънъл" за най-слабо корумпирани страни. В Швеция и Финландия също е възможно да получиш данъчна информация само с телефонен разговор или минаване през данъчната служба, макар и не по интернет като в Норвегия.

Всъщност, прозрачността е помогнала на норвежците да попълнят държавната хазна, откривайки данъчни измамници. Публикуването на данъчните досиета в интернет, въведено от 2001 година, е увеличило държавните приходи с около 500 млн. крони (56 млн. евро) годишно, информира Тор Олаф Торенсен, експерт от норвежката статистическа служба.

Ако се изкушавах да се опитвам да укривам данъци, щеше да ме разубеди това, че хората, които наблюдават начина ми на живот, могат и да проверят колко печеля, казва Торенсен. Данъчната агенция получава около 3000-4000 сигнала годишно, повечето от частни лица. Все пак е въведен и известен контрол - от 2014 г. данъчна информация вече не може да се търси анонимно и всеки може лесно да разбере, кой го е проверявал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Столична община с мерки срещу мръсния въздух
​Столична община с мерки срещу мръсния въздух
Под наблюдение са всички водоеми в община Кюстендил
Под наблюдение са всички водоеми в община Кюстендил