НОВИНИ

В НС ще обсъждат необходимо ли е обединение на БНТ и БНР, както и на СЕМ и КРС

Работна група в парламента ще обсъжда бъдещи промени в медийното законодателство. Част от въпросите, които ще бъдат обсъдени от експертите са необходимо ли обединение на БНТи БНР, както и на СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията. Това стана ясно по време на дискусия за ролята и мястото на регулаторните органи и на обществените медии. На нея беше поставен и въпросът за недостатъчното финансиране на БНТ и БНР. Дискусията беше инициирана от Комисията по медии и култура в Народното събрание. В нея участваха членове на СЕМ и КРС, директорите на обществените медии, продуценти, представители на различни асоциации.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:59, 10.03.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Ключови въпроси за медиите трябва да намерят своето решение. Очертаха ги хора на различни позиции - и представители на БНТ и БНР, и политици, и членове на регулаторите. Сред тях какво трябва да бъде финансирането на обществените медии, за да бъде гарантирана независимостта им и изпълнението на мисията им. Вяра Анкова акцентира върху критериите за независимо финансиране.

Вяра Анкова - генерален директор на БНТ: "Финансирането трябва да е достатъчно, за да са конкурентни обществените медии на търговските, да е независимо от държавата или поне колкото е възможно, да е предвидимо, да е нарастващо в съответствие или по-бързо от темповете на нарастване на разходите и да е достатъчно аргументирано, за да не зависи от политическите фактори. Знаете какво е финансирането на БНТ - почти не мога някои от тези точки, на които то да отговаря".
Бойко Василев - водещ на "Панорама": "Въпросът за съдържанието и рейтинга не е отделен от финансирането. Не е без значение, че БНТ е 2 пъти по-малко финансирана от албанската, 3 пъти по-малко финансирана от сръбската, 4 пъти по-малко от хърватската, 10 пъти по-малко от старата гръцка и 15 пъти по-малко от датската".
Евтим Милошев - председател на Асоциацията на продуцентите: "Заявяваме категорично, че държавата, обществото трябва да застане зад това бюджетите на обществената медиа, на националната телевизия да бъдат адекватни спрямо пазара".
;

От обсерваторията по икономика на културата посочиха, че чрез БНТ милиони зрители миналата година са гледали български филми и така аргументираха необходимостта от увеличаване на бюджета на медиата.

Диана Андреева - Обсерватория по икономика на културата: "Години наред филмовата индустрия беше обвинявана, че получава едни субсидии, но няма социализация на продукта. Националната телевизия доказа, че това може да се обърне, запълва празни ниши и липси на политики повече от 25 години".

Участниците в дискусията поставиха и въпроса за необходими промени в медийното законодателство.

Венелина Гочева: "И ако има политическа воля си струва да водим този дебат".
Мартин Захариев: "Би ли се считало за целесъобразно обединението в корпорация на обществените радио и телевизия, по примера на Рай, Би Би Си".

Шефката на медийната комисия посочи, че е очертано широко поле на съгласие, че трябва да има промени.

Полина Карастоянова - председател на Комисията по култура и медии в НС: "Моделът за промени следва да отрази професионалните разбирания как това да се случи. Да гарантира обществената мисия, да пази обществения интерес и да създаде широка платформа за чистота, достоверност на информацията, но също така факторът конкурентоспособност, когато говорим за медии е много важен".

След тази дискусия работна група започва подготовка на законовите промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политици настояват задължително да се изучават тоталитарните режими от 20 век
Политици настояват задължително да се изучават тоталитарните режими от 20 век
До 18 март зрелостниците трябва да подадат заявление за участие в матурите
До 18 март зрелостниците трябва да подадат заявление за участие в матурите