НОВИНИ

В някои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Още след жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова у нас се чуха гласове за въвеждане на химическа кастрация за изнасилвачи, каквато практика има в някои държави по света - някои щати в Америка, Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и някои страни в Европа. На повечето места тя е доброволна. Противниците на идеята изтъкват, че това е временна мярка, която не влияе на съзнанието на престъпника.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:02, 17.08.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Химическа кастрация за изнасилвачи и педофили - звучи крайно и дори антихуманно, но афектирани от жестоки престъпления хората в повечето случаи я приемат с одобрение. Като цяло обаче се знае малко за нея. Тя се извършва с вещества, които намаляват либидото и агресията. Прилагат се с инжекция всеки месец. Имат странични ефекти, които са вредни за здравето. Ако инжекциите се спрат, нагонът обикновено се връща. В държавите, в които се прилага, обикновено е доброволна. т.е става само със съгласие на престъпника като често е условия за намаляване на присъдата му.

Людмил Рангелов - адвокат: За нашите ширини не ми изглежда приемливо и рационално - възможно е, сега се повдига като въпрос - възможно е това да се дължи на две причини - едната е политически популистки искания, а другата е, че голяма част от гражданите не разбират, че химическата кастрация по ефект не е равна на хирургическата кастрация.

В Съединените щати - само в Тексас се прилага и хирургическа кастрация. Тя се постановява като принудителна мярка от съда. В Европа няколко държави разрешават химическата кастрация, сред тях Германия, Франция, Белгия и скандинавските страни - Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия. Там обаче тя винаги е доброволна и при определени условия.

Людмил Рангелов - адвокат: Дори там в тези държави, където е предвидено, това е вариант, това не е универсално наказание. Сегашните наказания за такова деяние са максимално възможните за страна, членка на Европейския - т.е. до живот без право на замяна. Ние не можем да имаме смъртно наказание.

От 3 години в Турция е въведена принудителна химическа кастрация. Полша пък е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която химическата кастрация също е принудителна, но само в случаи на престъпления срещу малолетни под 15 години. Миналия месец и Украйна въведе принудителна химическа кастрация за педофили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29-годишна жена роди две деца с разлика от два месеца
29-годишна жена роди две деца с разлика от два месеца
Хиляди се събраха в Жеравна за фестивала на народната носия
Хиляди се събраха в Жеравна за фестивала на народната носия