Полицията в Ню Йорк ще използва за пръв път дронове, за да наблюдава тълпите, събрали се на Таймс Скуеър в новогодишната нощ, съобщава Ройтерс. Органите на реда бяха категорични, че няма заплаха за сигурността на празнуващите, решили да наблюдават на живо спускането на огромното кристално кълбо на емблематичния площад.

© снимка: АРХИВ

Дроновете, снабдени с камери, ще са предпазна мярка и ще дадат допълнителна гледна точка от въздуха към огромното множество хора. Полицията, разбира се, ще разполага и с кадри от 1225 фиксирани камери в района. Полицията на Ню Йорк, заедно с федералните власти, ще използва технологията, за да попречи на цивилни опити да бъдат пуснати дронове над площада в новогодишната нощ.

© снимка: АРХИВ

"Не се изкушавайте да пускате дронове над Манхатън", предупреди полицейски комисар Джеймс О‘Нийл и допълни: "Ако все пак го направите, има огромен шанс да бъдете арестувани".

За сигурността на празнуващите ще се погрижат допълнителни полицейски подразделения. Трафикът в района на площада ще бъде блокиран, ще бъдат поставени контролни пунктове за проверка преди да се влезе на площада, а по покривите на високите сгради ще бъдат разположени снайперисти.