НОВИНИ

В община Сатовча могат да стопанисват едва една трета от язовирите

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30 процента от тях. Малката планинска община Сатовча е собственик на 26 язовира, чието поддържане е проблем по думите на кмета Арбен Мименов. От там са готови да предоставят управлението на повечето водоеми на държавата.

bnt avatar logo
от БНТ
15:46, 21.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

След изменения в закона за водите от преди 2 години, собствениците на язовири трябваше да сключат договори с оператори на язовирни стени, ако самите те не са оператори. Това обаче доведе до финансови проблеми за малки общини като Сатовча, например.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: С поддръжката е много сложно, измислиха някакъв вариант оператор, на който плащаме хиляди левове. Когато минава, дава лист с предписания, които да изпълним. Приветствам идеята да се образува предприятие за управление на язовирите в България.
;

Заради проливните дъждове през последните седмици в Сатовча е създадена специална комисия от общинската администрация, която наблюдава язовирите.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча: Следят преливниците, стените, въобще цялото състояние. Общо взето добре, реагираме веднага.

Два са язовирите в общината в Сатовча и Жижево, които са в списъка на потенциално опасните в страната. За тях са изпълнени всички предписания дадени от службата по метрология и надзор и в момента няма опасност от повреди на съоръженията, каза още кметът Арбен Мименов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сватбената торта на принц Хари и Меган Маркъл ще бъде с украса от свежи цветя
Сватбената торта на принц Хари и Меган Маркъл ще бъде с украса от свежи цветя
Започва модернизация на пречиствателната станция в Добрич
Започва модернизация на пречиствателната станция в Добрич