НОВИНИ

В община Сатовча не закриват училища, дори децата в клас да са под 20

В селата към община Сатовча няма закрито нито едно училище или детска градина, въпреки че в много от тях броят на децата е под 20. От общинската администрация казаха, че не искат да закриват учебните заведения, тъй като се надяват, че след време броят на учениците ще се увеличи. В училището в село Долен се обучават само 16 деца, от 2016 година е обявено от Министерството на образованието за защитено.

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 07.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Училището в село Долен съществува повече от 160 години, при създаването му са се обучавали около 250 деца. Днес обаче в учебното заведение има само две паралелки от по няколко деца в различни класове. Няма деца, които да се обучават във втори, четвърти и шести клас и има само един първокласник.

Валентин Маневски, директор на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”: За следващата учебна година имам 4 ученика за първи клас, но като цяло тенденцията е и в следващите няколко години да няма училище и в село Долен. Не искам да бъда лош пророк, но един ден, когато училището в село Долен бъде закрито и селото загива.

Въпреки че близо 18 години вече децата се обучават в слети паралелки, според учителите се постигат добри резултати. Родителите също са доволни от образованието, което получават децата им. Ако училището бъде закрито, учениците ще трябва да пътуват до Сатовча, което е на около 10 километра.

Силвета Маневска: Само за тази зима и есен се изселиха повече от 50 човека, отидоха в Гоце Делчев, защото няма работа, училището остана със слети класове и всеки търси да си подобри живота на детето, да му даде добро начало.

Училището в селото е защитено и затова получава допълнителни пари за заплати и подобряване на материалната база. Подобен е проблемът и в детска градина в селото. В момента там има едва 14 деца. Ако обаче броят им падне под 12, ще трябва общинският съвет в Сатовча да реши дали детското заведение да продължи да съществува или да бъде закрито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел и Шулц се договориха за коалиционно правителство
Меркел и Шулц се договориха за коалиционно правителство
Затвориха варненско училище заради опасна сграда
Затвориха варненско училище заради опасна сграда