НОВИНИ

Летните температурни аномалии: В очакване на доброто време

Температурни рекорди, суша в традиционно мократа Великобритания, жеги във Финландия, продължителни дъждове и бури в зоната на слънчевото и спокойно Средиземноморие. Европейското лято напредва с климатичните си абсурди, които променят ежедневието и почивката на хората.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:14, 27.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Съпротивата е излишна. Паниката също. Свиквайте и се адаптирайте, съветват климатолозите.

Свиквайте с появата на водни смерчове в Черно море. По принцип те се завихрят край екватора и мястото им не е в умерените ширини. Затова и руските рибари, заснели видео на феномена, са били стъписани при появата на водните стълбове недалеч от кораба им.

Във Великобритания трудно привикват с жегата. Заявката за температурен рекорд на Острова от 37 градуса беше дадена днес, въпреки чаканите валежи. Тунелът под Ламанша се задъхва, климатиците не смогват да го охладят, а всички искат да избягат от градския пек и търсят морска прохлада.

;

В Централноевропейската Полша прохладата на водоемите е недостъпна. Или - забранена. Необичайно високите за района температури предизвикаха масирано развитие на цианобактерия - тоест цъфтеж на водорасли. Пълно разочарование за любителите на водните спортове.

Към разочарованието на шведите се добави и тревога от нестихващите горски пожари. Сушата и високите температури продължават упорито да изненадват северната страна, като са в полза само за огъня.

;

Още по-на север в Европа не става по-хладно. Високите температури във Финландия накараха цели стада от елени да забравят за дивото и да се разхлаждат в реките и езерата близо до населените места. Че и направо в тях. Туристите им се радват, местните хора са принудени да ги пъдят, за да могат да отворят магазините си.

Не им е лесно нито на хората, нито на животните. Едните все пак имат дрехи и климатици, докато другите разчитат само на себе си, за да понесат капризите на времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийска партия държи фондацията на Стив Банън в Брюксел
Белгийска партия държи фондацията на Стив Банън в Брюксел
Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция
Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция