НОВИНИ

В очакване на освобождаването на Мосул

Настъплението към иракския град Мосул, контролиран от групировката "Ислямска държава" продължава. Пентагонът съобщи за първия убит американски военнослужещ. Американски контингент участва в операцията, заедно с иракската армия и кюрдските подразделения. Ислямска държава е хитър и изобретателен противник, който лесно се приспособява, но трябва да бъде спрян - това каза пред Би Би Си, главнокомандващият на американските войски в Ирак и Сирия - генерал Стивън Таунсенд.

очакване освобождаването мосул
bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 21.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

След превземането на Мосул от джихадистите през 2014 година хиляди напускат домовете си. Част от тях са настанени в обособени бежански лагери, като този в историческата област Анкава, край Ербил, населена предимно с иракски християни. Те възлагат големи надежди на операцията в Мосул.

Около 1 200 бели фургона, събрали съдбите на близо 5 000 души, които са били принудени да напуснат домовете си. Лагерът живее собствен живот. През последните няколко дни обаче темата е само една - отвоюването на Мосул от Ислямска държава. Тук за това се говори с вълнение и надежда.

Интисар Мате
"Толкова сме щастливи и обнадеждени, че ще можем да се върнем по домовете си, не ни е хубаво тук. Тягостно е, а няма по-хубаво нещо от родния дом."

Децата също чакат с нетърпение да се върнат на любимите си места за игра, но вече знаят, че не бива да пипат нищо, оставено на пътя, защото може да е бомба. Жителите на лагера гледат телевизия почти денонощно - искат да разберат как върви операцията. Сред надеждата обаче се прокрадва и страх за бъдещето.

Раеда Паулос
"Страх ни е, ако нещата не се върнат по старому след прочистването на района. Ислямска държава са били там две години - може да има експлозиви, бомби. Така че за сега чакаме и гледаме..."

Хуманитарни организации очакват, че заради военните действия в Мосул, още стотици хиляди ще напуснат района и това ще се превърне в поредната бежанска вълна. А в този лагер ще заспят с надежда, че скоро ще се върнат по домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матео Ренци разубедил ЕС за санкциите срещу Русия
Матео Ренци разубедил ЕС за санкциите срещу Русия
Тиква за закуска
Тиква за закуска