Днес е последната голяма репетиция на хора, който ще придружава папската литургия на 5 май на площад "Княз Александър I Батенберг" в София при визитата на папа Франциск. В Сутрешния блок на БНТ с диригента Милко Петров ни срещна репортерът Мариела Хубинова.

Раковски Пловдив

В катедралата "Свети Архангел Михаил" в град Раковски 90 певци от цялата страна за последно ще изпеят всички меси, които са задължителни за празничните дни след Пасха. Те са от различни националности - една част от хористите са мисионери в страната ни, а други пък тук са създали семейства. Сред певците има представители на Германия, Полша, Румъния и дори от далечните Филипини.

Отговорната задача по координацията на този огромен състав от изпълнители, както и дирижирането на една част от месите по време на папската литургия, е поверена на Милко Петров. Той обаче има сериозен опит, защото вече е дирижирал хора при посещението на папа Йоан Павел II през 2002 година в Пловдив.


Росица - хористка от София: Част от този хор е пял и когато идва папа Йоан Павел II. Но разбира се хубавото е че сега в хора има по-възрастни като нас и за тях е много супер вълнуващо, че може да участват.
Милко Петров - диригент на хора: Интересното е, че в момента, в който видим папамобила вече на площада в София има една песен, която можем да кажем, че ще я изпеем един единствен път, защото тя е посветена на папата. Тя е молитва за него казва се "Идва днес първосвещеник".
Урсула Томова - германка, живееща в Пловдив: Нещо много голямо. Нещо, което много рядко се случва в живота си и е много хубаво, когато създадохме този хор, който е голям с всичките от България.