Парламентът в Каталуния се събира на заседание, за да обсъди готвените от Мадрид мерки за отнемането на автономията на областта. Утре Сенатът на Испания ще гласува стъпките за активирането на член 155 от Конституцията.

От нашия пратеник: ​Парламентът в Каталуния се събира заради мерките на Испания

От нашия пратеник: ​Парламентът в Каталуния се събира заради мерките на Испания

Парламентът в Каталуния се събира на заседание, за да обсъди готвените от Мадрид мерки срещу отнемането на автономията на областта. Утре Сенатът на Ис...

© БТА

По-малко от 48 часа остават, за да разберем дали Каталуния ще се отцепи от Испания. Днес следобед каталунският парламент се събира, за да изготви своя отговор на мерките, предложени от премиера Мариано Рахой след провелия се референдум за независимост. Снощи е имало заседание на кабинета на каталунския премиер Карлес Пучдемон, което е продължило до ранните часове на днешния ден. Все още не е ясна и позицията на каталунския парламент.

В Мадрид се събира сенатската комисия, която трябва да изготви пътната карта на прилагане на мерките за активиране на чцл. 155 от испанската конституция, който предвижда временно замразяване на автономията на Каталуния. След час в Барселона започва протест в подкрепа на независимостта докато каталунският параламент заседава. И Барселона, и Мадрид запазват твърди позиции в последните часове преди позицията и на двата парламента.

Вицепремиерът на каталунското правителство засилва натиска срещу Мадрид

Вицепремиерът на каталунското правителство засилва натиска срещу Мадрид

Вицепремиерът на каталунското правителство Риол Жункерас засилва натиска срещу Мадрид. Той е представител на една от партиите в коалиционното правител...