НОВИНИ

В Оряхово търсят име за новосъздаден парк

700 000 лева евросредства по трансграничен проект България-Румъния превърнаха запустяло дере в Оряхово в малък градски оазис. На мястото на истинска джунгла, сред която безпрепятствено се стичали водите по стръмния дунавски бряг, сега има амфитеатър, игрища, детски площадки, алеи и много, много свеж въздух под вековните дървета. Но следва продължение - паркът все още е безименен и затова хората от Оряхово канят всички креативни младежи от 10 до 18 години да се включат в конкурса за избор на име.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:40, 22.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Първото впечатление от новия парк е панорамната гледка към река Дунав. Сред зелените поляни пък ромолят поточета. Оказва се, че те не са проектантска прищявка, а уловените подпочвени води, които са причина за свлачищни процеси. Стръмният скат е укрепен допълнително и терасиран, и така оряховци вече имат един парк повече и едно свлачище по-малко.

Петко Грънчаров:
Запазени са всичките стари дървета, тези, които боледуваха, са изрязани. Насадени са повече от 400 нови дръвчета. Имаме поливна инсталация на два кръга, която ни помага за перфектната зеленина на терена.
Росен Добрев, кмет на община Оряхово:
Изключително трудно беше, напълно провален проект. Като обявихме тръжната процедура, не се яви нито една фирма, която да иска да го изпълни. И въпреки всичко сега паркът е направен, хората го ползват и му се радват.

Паркът осигурява ежедневно зелено училище за местните малчугани, а най-популярни са игрищата с изкуствена трева. А дърветата в парка вече са си заслужили името на първоначалната идея, наречена „Междузвездни гори”.
В конкурса за име на новия парк се включиха директно от футболния терен играещите там деца.

Досега са постъпили над 70 идеи за име на парка, а приемането на предложенията продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди концерта на Queen
Преди концерта на Queen
Президентът на Германия пристига у нас
Президентът на Германия пристига у нас