Днес Европейският парламент не взе решение да премахне смяната на часовото време, заради което ще продължим да го сменяме. В студиото на „Още от деня“ въпроса дискутираха ПР експертът Анета Алашка, за която смяната на времето представлява проблем, и проф. Христо Пимпирев, който е на противоположното мнение.

Европарламентът не стигна до решение за промяната на часовото време

Европарламентът не стигна до решение за промяната на часовото време

Темата, която вълнува всички европейци - ще продължим ли да сменяме времето? Какво реши Европейският парламент обяснява кореспондентът ни в Брюксел Де...

Не чувам ясни аргументи защо трябва да го запазим, заяви ПР експертът Анета Алашка. Тя припомни, че не се пести от енергията заради смяната на времето. В САЩ и европрейските държави има статистики, според които има известни вреди върху здравето, допълни тя.

Анета Алашка: Днешният дебат не е уникален и отново има сблъсък. Всички парламентарни фракции в Европейския парламент виждат проблем в директивата, но отсреща стои чиновникът от Европейската комисия, който държи директивата да остане. Чиновниците се страхуват да им премахнат директивите, защото така им се отнема власт.

Проф. Пимпирев отлбеляза, че всяка година сменя времето с доста голяма разлика заради множеството му пътувания и наистина това причинява дискомфорт, но той преминава в рамките на дни.

Проф. Христо Пимпирев: Най-важното е, че ЕК може да реши сама за себе си. Аз нямам нищо против да си останем само на лятно часково време. Но за мен този диалог е смешен, защото един час не оказва влияние.