НОВИНИ

В „Още от деня“: Да се строи ли АЕЦ „Белене“?

В студиото на „Още от деня“ Мартин Димитров от „Демократична България“ и енергийният експерт проф. Атанас Тасев дискутираха трябва ли да се построи АЕЦ „Белене“ и с какви средства може да стане това, както и има ли алтернативи ядрената енергетика в бъдеще. Според Мартин Димитров проектът е политически, скъп и опасен, защото е на сеизмологична зона. Според проф. Тасев няма опасност при евентуално сеизмологично събитие.Вижте повече:

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 22.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според Мартин Димитров изгрждането на АЕЦ „Белене“ е рестартирано без обществено обсъждане. Според проф. Тасев отменянето на предишното решение на парламента не означава, че ще се строи централата, а се дава възможност на правителството да капитализира направените досега разходи.

проф. Атанас Тасев: Приемам, че днес „Белене“ не ни е нужна, но след десет години ще ни е толкова нужна, че може би ще занулим нашата енергетика, защото няма да имаме производство на базова енергия.

„Този път прогнозата ще се сбъдне“, допълни Тасев, защото конвенционалните централи ще започнат да затварят поради икономически съображения.

Мартин Димитров: Има бум в модерните технологии в световен план. Никой не може да предвиди какви ще бъдат те в следващите години, но моята прогноза е, че ще има нови, малки мощности в градовете.

Затова се изграждат повече модерни електроцентрали, а не ядрени, допълни Димитров. Според него не е правен опит да се продаде оборудването за АЕЦ „Белене“ или да се постави в съществуващата електроцентрала.

Фотоволтаиците не могат да заменят производител на базова енергия, категоричен беше проф. Тасев. Инвестицията за фотоволтаици е колкото за АЕЦ „Белене“, но техният срок на годност е в пъти по-малък, а отпадъците им са токсични, допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: ​Българите все по-често четат и купуват книги
"Алфа Рисърч": ​Българите все по-често четат и купуват книги
Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс
Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс