В предаването на БНТ „Още от деня“ председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова обясни, че вливането на Фонда за лечение на деца в чужбина в НЗОК цели оптимизацията на работата му и това няма да наруши лечението на пациентите. По думите ѝ, по-големият бюджет на НЗОК за следващата година е предвиден заради напредването на медицинските технологии и лечения, до които българският пациент трябва да има право на достъп.

Намерението е да се оптимизира управлението както на Фонда за лечение на деца в чужбина, така и на Комисията за лечение в чужбина, след като те се прехвърлят на администриране в НЗОК. Така ще се гарантира достъпът до медицинска помощ, която са получавали до сега децата във Фонда - и медикаменти, и медицински изделия, и лечение в чужбина. Това обясни председателят на здравната комисия в НС д-р Дариткова. При решение за лечение в чужбина водещо винаги е било мнението на специалистите, изтъкна тя.

д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в НС: Имаше много случаи преди, когато център Фонд за лечение на деца в чужбина разглеждаше случаите, ако те не са в неговите възможности за осигуряване на медицинска дейност, изпращаше случаите в НЗОК, процедурата течеше отново и това забавяше възможността на децата да получат лечение в чужбина.
Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

Фондът за лечение на деца в чужбина се мести в Здравната каса

Срещу поправката се обявиха от опозицията с мотив, че дейността на Фонда няма да бъде толкова прозрачна и няма да има обективни критерии за финансиран...

Проявихме пълно разбиране и приехме предложенията на Българския зъболекарски съюз, допълни тя. По думите ѝ съсловните организации Български лекарски съюз и Български зъболекарски съюз би трябвало да са доволни от това.

д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в НС: Съгласихме се да регламентиране изричното решение да не се изразходват средствата по отделните параметри, без съгласието на съсловните организации.
Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.

Народното събрание приема бюджета на НЗОК за 2019 г.

Парламентът одобрява окончателно бюджета на НЗОК за 2019 г. На извънредно заседание депутатите приемат и бюджета на държавното обществено осигуряване...

Ще има период, в който изградената агенция за Медицински надзор ще провери съответствието на болниците към медицинските стандарти. Ще се въведат и критерии за качество на медицинската помощ.

Средствата за болнична помощ са увеличени със 176 млн. лв., но изразходването им се определя след преговорите между БЛС и НЗОК.

„Новите модели“ се обсъждат и прецизират, така че не са заложени в Бюджета, обясни Дариткова. По думите ѝ, с приоритет обаче е законовата регламентация за създаване на Национална здравна информационна система.

д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в НС: Парите за здраве са повече, защото медицинските технологии се усъвършенстват непрекъснато. Българските пациенти трябва да имат достъп до най-съвременните медикаменти и лечения.

Контролът върху изразходването трябва да се подобри, призна Дариткова.

Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Окончателно: Преизпълнението на здравните вноски ще се преразпределя за лечение

Депутатите гласуват на второ четене Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. С него се лимитират плащанията за болнична и извънболн...