НОВИНИ

В „Още от деня“: Има ли решение срещу агресията на агитките по стадионите?

В студиото на „Още от деня“ гостуваха председателят на етичната комисия в БФС и бивш директор на Националната полиция ген. Васил Василев и бившият шеф на сектор „Охрана на масови мероприятия" към СДВР Богдан Милчев. Те обсъдиха какви решения може да се вземат срещу агресията на агитките по футболните стадиони, след скорошния случай на пострадала полицайка от хвърлена бомбичка по време на мача между отборите на Левски и ЦСКА в София.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 20.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В случая с ранената полицайка на мача Левски - ЦСКА става дума за професионална чест, заяви ген. Василев. Бившият шеф на „Охрана на масови мероприятия“ към СДВР Богдан Милчев изтъкна, че в българската полиция работят едни от най-добрите служители в областта на футболното хулиганство.

По думите на ген. Василев редовно е има случаи на изстреляни бомбички от трибуните на законите, но обвинените в това са съдени по закона за футболното хулиганство, за което получават забрана да посещават спортни мероприятия за три години напред.

ген. Васил Василев: Тъй като няма контрол, тъй като никой не се занимава да види тоя човек с тая влязла в сила присъда ще ходи ли на мач, или не.

Ген. Василев добави, че досега няма проверка на документите при влизането в стадионите.

;

Богдан Милчев изтъкна, че в Закона за провеждане на спортни мероприятия, има член 20., в който се забраняват предметите при влизане на стадиона и сред тях е пиротехниката. Полицията обаче допуска вкарването на пиротехника за „хореография“, добави той.

Богдан Милчев: Когато се правят тези хореографии, в закона е записано, че не може да се правят с факли и пиротехника. Това са договорки между феновете и силите за сигурност на стадиона.

„Имаме системен недостиг на сигурност“, допълни той. Според Милчев законът трябва да се промени.

Според ген. Василев трябва да се въведат допълнителни мерки за безопасност на стадионите, сред които стадионите да бъдат оразмерени така, че всеки на публиката да сяда на мястото си, а другата е да се поставят камери, които снимат с висока резолюция.

Богдан Милчев увери, че в конкретния случай полицията ще представи резултати в най-скоро време, но проблемът е много по-дълбок. Решението на проблема според него е „извъсистемен контрол“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със 7% след изборите
Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със 7% след изборите
Сергей Лавров: Тръмп покани Путин на среща, но подготовката не е започнала
Сергей Лавров: Тръмп покани Путин на среща, но подготовката не е започнала