НОВИНИ

В "Още от деня": Има ли вариант поскъпването на водата да отпадне

От 1 януари догодина в 27 населени места ще плащат по-скъпа вода, като най-скъпа ще е тя в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца. С 10% по-високи сметки очакват потребителите в София и Бургас. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване. Обсъждането на новите цени на водата беше съпътствано от протест. Граждани се събраха пред сградата на КЕВР с искане увеличението да бъде спряно, а преди това да се направи анализ на инвестициите във ВиК сектора. С коментар по темата гост в "Още от деня" беше Ивайло Касчиев, директор на Дирекция ВиК в КЕВР.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 17.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

През годините ВиК мрежите не са поддържани адекватно, в следствие на което не работят качествено и често аварират. Това налага и повече инвестиции от страната на ВиК операторите, обясни Касчиев.

Ивайло Касчиев, КЕВР: Тези цени са одобрени с решения на КЕВР за петгодишните бизнес планове на ВиК операторите. КЕВР няма право едностранно да преразгледа вече одобрен бизнес план. Това, че хората не приемат за справедливи тези цени, не е основание да спре одобрението на тези бизнес планове.

На въпрос дали държавният регулатор защитава интересите на потребителите, Касчиевм се аргументира с това, че КЕВР следи в тези бизнес планове да не се включват необосновани разходи.

Ивайло Касчиев, КЕВР: Над 60% общо за сектора са загубите на вода в България, при някои оператори стига и до 80%. За да се предотврати това, трябва ноу хау, ново оборудване, подмяна на водопроводи.

Цените са такива, каквито са, те са одобрени в бизнес плановете, заяви в заключение представителителят на КЕВР.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бомбено нападение срещу една от най-големите гръцки телевизии
Бомбено нападение срещу една от най-големите гръцки телевизии
Внесоха обвинителен акт срещу квестори на КТБ
Внесоха обвинителен акт срещу квестори на КТБ