Трябва да се намери балансът между социалните и екологичните интереси. Около това мнение се обединиха Калоян Стайков от Института за пазарна икономика и Георги Стефанов от „Коалиция за климата - България“.

Няма дилема между запазването на работните места и спазването на изискванията от Парижкото споразумение, заяви Георги Стефанов. Полезният ход на управляващите е да се развиват алтернативите на въгледобивния сектор, допълни той. Според него, експлоатационният срок на въглищата приключва към 2030 г.

Георги Стефанов, „Коалиция за климата - България“: В тези 15 години целенасочено трябва да се реконструират националните политики.

Елемент като безсрочно отлагане на изпълнението на изискванията за екологичност няма, допълни той.

Румен Радев: Отхвърляме завишените изисквания за съкращаване на вредните емисии

Румен Радев: Отхвърляме завишените изисквания за съкращаване на вредните емисии

България подкрепя приемането на правилата за прилагането на Парижкото споразумение. Настоява тези мерки да се запазят в рамките на постигнатите вече д...

Няма логика да се подпише Парижкото споразумение, а след това да се каже, че не отговаря на българските интереси, заяви Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Трябва да се намери балансът между социалните и екологичните интереси, но при обсъжданията българските правителства са винаги страничен наблюдател, отбеляза той.

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика: Чакаме още една енергийна стратегия, която да каже какви са приоритетите и как да се развива секторът и то не само електроенергетиката, а енергетиката като цяло.
Протест на КТ "Подкрепа" за въгледобивната енергетика

Протест на КТ "Подкрепа" за въгледобивната енергетика

Миньори, енергетици и синдикалисти протестираха в София. Организирани от КТ "Подкрепа", протестиращите поискаха запазване на работните места във въгле...