В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обсъдиха възможностите за увеличение на заплатите в сектора, както и начините, по които да се подобри работата му. И двамата се обявиха за това лечебните заведения да могат да функционират в конкурентна среда.

Има няколко основни пречки, пред които се сблъсква всеки нов министър на здравеопазването - наследството на предшественика си, поставянето на нови задачи и използването на невралгични теми за политически цели. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. По думите ѝ, увеличаването на заплатите в сектора може да премине само чрез механизмите за финансирането на отделните болници и обясни:

д-р Таня Андреева - бивш министър на здравеопазването: Лечебните заведения за добро или лошо са търговски дружества и фонд „Работна заплата“, като всеки друг разход на лечебното заведение, се формира на база анализ на прихода. В една система, в която има определени цени за клиничните пътеки и има лимити на легла и дейности, няма как да извадят повече от това, което НЗОК ще им плати.
Приключи протестът на здравните работници, от утре са в стачна готовност

Приключи протестът на здравните работници, от утре са в стачна готовност

Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в София. Те искат по-високи заплати и промяна в Закона за съсловните организаци...

Има основания да се говори за лошо харчени пари в здравеопазването и това е една от причините за протестите в сектора, заяви бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му, публичният ресурс трябва да е по-голям, защото пациентите дават твърде много от джоба си.

Той изказа мнението, че проблемът със заплащането в сектора не може да се реши със субсидии.

д-р Стойчо Кацаров - предс. на Център за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването: Проблемът с медицинските сестри, че са малко, лошо платени и професията им стана непрестижна, не е от вчера, а от поне десет години. Има достатъчно време да се анализират процесите и да се предприеме реформа в цялата здравна сфера, така че всеки да получи полагащия му се дял. Има важни неща, които трябва да предхождат плащанията - свързани с реорганизация и редефиниране на тяхната дейност и парите да покрият функциите, които са разписани.
Близо 3 млн. лв. за детско здравеопазване ще отпусне правителството

Близо 3 млн. лв. за детско здравеопазване ще отпусне правителството

Това стана ясно след среща на педиатри, неонатолози и шефове на акушеро-гинекологични болници с премиера и със здравния министър.

Д-р Андреева заяви, че качеството на здравната услуга не е правопропорционално със заплащането. Д-р Кацаров изтъкна, че в заплащането между различните лекари и медицински специалисти има разлика в пъти и това трябва да се промени.

И двамата се обявиха болниците да функционират в конкурентна среда.

д-р Таня Андреева - бивш министър на здравеопазването: Трябва да се отварят и затварят лебечни заведения на конкурентен принцип. Когато някой не работи и не осигурява добро здравеопазване на пациентите си [...], тези лечебни заведения трябва да затварят, а да работят тези, които качествено лекуват пациента.

По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.