В студиото на „Още от деня“ Мая Манолова заяви, че 15 болници са в много тежко финансово състояние. Тя допълни, че проблемите на здравната системата ще започнат да се оправят със смели стъпки - като това да се премахнат болничните лимити. Манолова призова да се изплатят надлимитните дейности на болниците, тъй като работа е свършена.

Омбудсманът коментира и проблемите на розопроизводителите, като изтъкна, че трябва да се регистрират като земеделски стопани онези, които вече не са го направили. Тя призова особено по-дребните розопроизводители да направят сдружения, чрез които да могат да защитават правата си вбъдеще.

Парите тази година за здраве са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите, заяви в студиото на „Още от деня“ омбудсманът Мая Манолова. Хората се оплакват с проблеми до достъпа до болнично лечение и лекари-специалисти, до достъпа на лекарства и медицински изделия, добави тя.

Мая Манолова, омбудсман: Драматично тежко е финансовото състояние на редица болници. Похвално е, че правителството отдели средства за болниците във Враца и Ловеч, но в същия финансов колапс се намират поне още 15 болници - в Стара Загора, Видин, Димитровград, Шумен, Дупница... Те имат същите проблеми и би следвало правителството да ги подкрепи финансово.

От 12 болнични лечебни заведения има молби за започване на процедура по несъстоятелност, за да могат работещите там да си получат заплатите, заяви Манолова.

По данни на омбудсмана: Над 15 болници са пред фалит

По данни на омбудсмана: Над 15 болници са пред фалит

Над 15 болници са пред фалит по данни на омбудсмана Мая Манолова. Тя обяви рекорден брой жалби, свързани със здравеопазването от началото на годината.

Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно

Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно

Правителството отпусна 2 млн. и 200 хиляди лв. за спасяване на общинските болници във Враца и Ловеч след продължителни протести на персонала в тях. Ср...

Системата на здравеопазването се нуждае от реформиране, за което е нужна смелост, заяви Манолова. Тя допълни, че такава смелост не вижда. Според Манолова доволни от състояние на системата са он ръководството на Парламентарната комисия по здравеопазване и представители на Здравното министерство, но пациенти, лекари и болници - не са. България е единствената страна в света, в която медицинските сестри са по-малко от лекарите, илюстрира проблемите на здравеопазването Манолова.

Идеята на Манолова е да се направи здравеопазване без лимити. Те изкривяват систимета и не дават възможност на болниците да се борят за повече пациенти, допълни тя. Според нея добра стъпка е също така поне да се плаща надлимитната дейност.

Мая Манолова, омбудсман: От друга страна, разбирам правителството и премиера. Има половин милиард повече пари в здравната система, но в същото време проблемите са повече от последните години. Тук е нужно реформиране.
Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата

Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на специален Закон за розата. Парламентарната Комисия по земеделието и храните...

Има съмнение за договорки между големите дестилерии за розов цвят, заяви Манолова и допълни, че преди началото на сезона изкупните цени са били ясни. Манолова заяви, че е разговаряла с десетки производители и заема тяхна страна.

Мая Манолова, омбудсман: Изкупна цена около 2 лв. означава работа под себестойност за хора, които изкарват прехраната си с това. Миналата година са се купували на 5-6-7 лв. на килограм.
Румен Порожанов за розопроизводството: Минималната изкупна цена е невъзможна

Румен Порожанов за розопроизводството: Минималната изкупна цена е невъзможна

В студиото на „Денят започва“ земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законод...

Решението според Манолова е розопроизводителите да се регистрират като земеделски производители и да направят сдружения. Тя допълни, че е настояла пред земеделския министър Порожанов помощта за розопроизводителите да бъде в размер на около 15 млн. лв., за да се намалят загубите им.

Мая Манолова, омбудсман: По-важно е особено дребните земеделски производители да се сдружат, за да могат следващя сезон да седнат на масата и да поставят своите условия.

Тя допълни, че сега е моментът за подкрепа на розопроизводителите, тъй като тече краткият активен сезон.