НОВИНИ

В „Още от деня“: Ползите от въвеждането на електронните винетки и тол системата

Електронните винетки, които ще бъдат въведени от 1 януари следващата година, ще бъдат проверявани с автоматични статични и мобилни камери, обясни в студиото на „Още от деня“ Радослав Николов от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тол системата за тежкотоварните автомобили, която също ще бъде въведена от следващата година, цели да се таксуват онези превозни средства, които най-много натоварват инфраструктурата, обясни той.

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 05.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Цените на винетките няма да се променят следващата година, заяви Радослав Николов. Предстои да се въведе винетка за уикенда, допълни той.

Предимствата на електронната винетка са много, като те се въвеждат от следващата година. От август следващата година тежкотоварните автомобили ще се таксуват на база изминато разстояние, допълни Радослав Николов.

Електронната винетка работи с автоматични камери на фиксирани и мобилни установки, като на база регистрационен номер ще се разбере дали колата има изплатена винетка, обясни Николов.

;

Тол системата влиза от 16 август следващата година, като тарифирането на тежкотоварните автомобили е справедливо, защото натоварват пътищата повече, заяви Николов. Идеята е приходите от тол системите да се вложат в инвестиции и поддръжка на инфраструктурата, допълни той.

Тол системата в България ще използва нова система, която не изисква да има будки на магистралите, които да забавят движението, заяви Николов. Всички леки автомобили до 3,5 тона, включително и чуждите, ще заплащат електронни винетки. България ще се възползва от ключовото си разположение и засиления международен тежък трафик, допълни той.

Тежкотоварните автомобили ще заплащат пътна такса само по пътищата, където такава се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на НС
Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на НС
Да се купуват храни само от регламентирани места, призова директорът на БАБХ
Да се купуват храни само от регламентирани места, призова директорът на БАБХ