В студиото на „Още от деня“ Анна Александрова от ГЕРБ заяви, че партията не се е отказала от мажоритарния вот, въпреки гласуваните късно снощи промени в Изборния кодекс. Тя допълни, че ако президентът наложи вето, може да се вслушат в аргументите му след съответните дебати в пленарна зала. Пенчо Милков от БСП заяви, че позицията на управляващите за преференциалния вот е изненадваща и допълни, че със сега приетите правила, никой от избраните с преференция в момента депутати не може да бъде избран.

Не сме се отказали от мажоритарния вот - ако един кандидат е достатъчно популярен и се е доказал с работата си, може да се пребори за преференция, заяви Анна Александрова от ГЕРБ.

Не е изненада, че предложението дойде от ДПС, от където отдавна се борят с преференциалния вот, но изненадваща беше позицията на управляващата партия, заяви Пенчо Милков от БСП.

Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля

Хамид Хамид в „Още от деня“: Преференциалният вот не се обезмисля

Пред „Още от деня“ зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че преференциалното гласуване не се обезмисля с предложението за вдигане на праг...

Изборният процес няма да бъде блокиран при нов състав на ЦИК, заяви Пенчо Милков. Според Анна Александрова, ако в новия състав на ЦИК има 30% новопостъпили, това ще създаде проблем.

Електронното гласуване технологично създава предпоставки за „драматични“ изборни манипулации, докато при машинното не е така, заяви Пенчо Милков. При електронното гласуване няма гаранция кой гласува, тъй като става по интернет. Предвидено е експериментално електронно гласуване след 2020 г., изтъкна Анна Александрова. Тя допълни, че ако президентът наложи вето на Изборния кодекс в частта му за преференциите, както иска ВМРО, може да се вслушат в аргументите му след дебатите в НС.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК

Парламентът отхвърли предложението на БСП за смяна на състава на ЦИК

30 минути след полунощ депутатите отхвърлиха искането на БСП за нов състав на Централната избирателна комисия.