Колективният трудов договор има за цел да осигури социални придобивки по отношение на учителите - освен това, че има възможност да се увеличи плащането за облекло на педагогическите специалисти, също така е предвидено увеличение за работното облекло и на непедагогическия персонал. Това обясни в предаването "Още от деня" Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието: Предвидено е увеличение на т.нар. "час на класа" или това е часа, в който класните ръководители обикновено работят с документация, с родители, с ученици - той ще бъде 36 лева месечно.
Предвижда се увеличение и на часа, който е над задължителната норма преподавателска дейност - всъщност това е лекторският час - 7,20 ще бъде.

Това е една политика, която предполага да се включат повече млади хора и професията да стане по-привлекателна, коментира по повод увеличението на учителските заплати Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.

Учителските заплати ще скочат с около 20% от 1 януари

Учителските заплати ще скочат с около 20% от 1 януари

Учителските заплати ще се увеличат с около 20 на сто от 1 януари 2019 година. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев. При възможност на...