Те настояха за това на среща днес с представители на МВР и Агенцията за бежанците. Според хората от квартала това е единсвеният начин да спре напрежението в района. Институциите не се ангажираха с преместване на бежанския център, но обещаха още по-строг контрол и спазване на вечерния час.

След срещата стана ясно, че от Столичната община ще инсталират камери с 24-часово наблюдение около блока, чийто жители се оплакват от поведението на бежанците. Ще се контролират и магазините, от които пазаруват те, ще заработи и интернет клуб, където да се събират чужденците.

Жителите от квартала одобриха представените мерки, но бяха категорични, че за тях най-големият проблем е преместването на бежанския център.

На срещата бил предложен вариантът хората от "Овча купел" да внесат в Министерския съвет искането си за преместването на центъра, но не получили ясен отговор на въпроса дали искането им ще бъде изпълнено.

Неда Дойчинова: ...но аз лично очаквах от тази среща да ми бъде показано някакво синхронизиране на усилията на всички институции, за да бъде решен този проблем. След тази среща отново топката е в нашето поле. Ние сме хората, които трябва сега да внесем това писмено искане и те да си разпоредят анализи и становища по въпроса. Не ни показаха, че те ще си стиковат действията или усилията всичките институции, за да бъде решен проблемът.

От Агенцията за бежанците не се ангажираха с мнение за преместването на бежанския център. Зам.-председателят коментира, че оттук нататък ще се следи още по-строго за спазването на вечерния час от бежанците в района.

Кирчо Киров, заместник-председател на Агенцията за бежанците: Всички са уведомени, преведено им е на езика, който разбират и мога да кажа, че от последния месец нямаме много такива нарушения.

Жителите от квартала ще обсъдят следващите си действия, след като получат отговор от Министерския съвет.