Загиналият на връх Хан Тенгри между Киргизстан и Казахстан българин е нашият колега, главният инженер на БНТ Иван Тодоров. Напусна ни внезапно, на 8 август, по пътя към една своя мечта.

Загиналият в Тяншан българин е колега от БНТ

Загиналият в Тяншан българин е колега от БНТ

Българинът, загинал на връх Хан Тенгри в планината Тяншан на границата между Киргизстан и Казахстан е нашият колега Иван Тодоров. Инцидентът е станал...

Иван Тодоров имаше две страсти в живота си - високите технологии и високите планини. Мечтите му бяха две - Българска национална телевизия да бъде на световно и европейско ниво и да изкачи най-високия връх на планетата - Еверест.

Методи Манченко, главен продуцент на продуцентски център "Спорт": Този нюз рум е изцяло негово дело. Не само, че той беше в основата на интегрирането на тази техника, която е "мерцедесът" на световните технологии за изработката и излъчването, където всички вие и ние работим.

Иван е работил два пъти в БНТ.

Мария Чернева. 2011 г.: Това е Иван Тодоров той е главният пазител на времето в БНТ, също така и главен инженер, какво ловим от космоса?
Иван Тодоров, 2011 г.: Ние ловим от космоса сателитни сигнали, които сверяват нашите часовници, това е джипиес системата, собственост е на американското военно министерство.

Именно първият електронен часовник на БНТ, с който започва "По света и у нас" е дело на Иван - негова дипломна работа в Техническия университет в София. Там той завършва телевизионни технологии.

Иван е добър както в софтуерните разработки, така и в техническото им осигуряване. Специалистите на БНТ са категорични, че сега обществената телевизия нямаше да е същата и на същото технологично ниво без работата на Иван.

Методи Манченко, главен продуцент на продуцентски център "Спорт": Винаги усмихнат, винаги доброжелателен, не знам на кой репортер не е помогнал да може да свърши обикновената си задача, да отиде да заснеме репортаж, да намери необходимото оборудване, да е малко, гъвкаво, не като тези големи камери, с които по принцип работим.

Именно той е човекът участвал в изграждането на съвременния новинарски комплекс на телевизията. От заснемането, през постпродукцията и излъчващия комплекс.

Неконфликтна личност, изключително спокоен в нервни ситуации, перфекционист. Така ще запомним Иван Тодоров.

Владимир Рашев, дирекция "Техника": С Иван бяхме колеги в техниката и го познавам като много спокоен, ерудиран човек, готов да ти обясни всичко както на тебе ти е удобно да го разбереш, готов да помага, стреми се към перфекционизъм едва ли не във всяко едно свое начинание и просто не знам някой да каже лоша дума за него.

Той е и човекът, който правеше едни от най-сложните изнесени студия в БНТ - тези на олимпийските игри. Последните пет са именно негово дело.

Методи Манченко, главен продуцент на продуцентски център "Спорт": Нещо, което другите телевизии правят от края на миналия век с екипи от 50-60 човека, инженери и логистици, той и други двама души от неговия екип, пак от БНТ, правеше възможно да излъчваме по 300 ефирни часа, живи предавания, студия, репортажи от олимпийските игри. Затова казвам - професионалист до мозъка на костите.

След телевизията, другата голяма страст на Иван са планините. Още от дете, тъй като той е от София, е воден от баща си на Витоша. Продължава да посещава планината всяка неделя, като постепенно целите му стават все по-амбициозни, но разумни - стъпка по стъпка, той се готвеше да изкачи най-високия връх в света Еверест.

През 2015 г. изкачва Мон Блан, през 2016 г. Айлън Пийк - върхът от където най-добре се вижда Еверест. Тази година неговата цел беше свещеният Хан Тенгри, а догодина трябваше да щурмува Еверест.

Иван беше щастлив, когато изкачваше върхове. Поклон!