НОВИНИ

В "Панорама": До какво ще доведе сделката за ЧЕЗ - коментар на ГЕРБ и БСП

Темата за сделката за ЧЕЗ коментират в "Панорама" Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Сойнев от БСП. Добрев заяви, че нямат притеснение относно купувача, защото службите са показали всичко и допълни, че КЕВР има достатъчно механизми за регулация, а цената на тока не се определя от самото ЕРП и регулаторът има функция да отстранява мениджмънта му и да назначи друго. Според Стойнев това е сделка с неясен собственик и непрозрачно финансиране и за тях е важно държавата да влезе изцяло и да купи това дружество. Вижте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 16.03.2018
Чете се за: 01:48 мин.
У нас
Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, бивш енергиен министър: Казвам, че няма проблем не, защото съм от управляващото мнозинство, а защото това заявиха службите по време на изслушването. Успяхме в този период от няколко седмица да получим повече информация и от ДАНС, и от разузнаване, които по време на заседание в открита част, и закрита част, казаха, че са следили този процес и нямат притеснение относно купувача. Ние нямаме особени престъпления, защото има текстове в Закона за енергетиката, с които КЕВР има огромни правомощия да контролира, който и да е собственик на ЕРП в България. Това е уникално в закона за енергетиката, има го само тук. Регулаторният орган може да отстрани мениджмънта на някое енергийно дружество и да назначи на негово място такива, определени от регулатора. От една страна контролът, ако не се изпълнява качествено услугата, а от друга страна цената, която се взема от страна на ЕРП за предоставяне на услугата, не я определя самото ЕРП, тя се определя от регулатора. Той определя цената без значение кой е собственикът.

По думите му не трябва да има промяна в закона в посока дали да се одобрява сделката между две частни фирми, юридически лица в този сектор и държавата трябва да се меси премерено в частния сектор. Той коментира още, че въпросът е дали трябва да прави нещо българската държава, или законодателят. "Ние трябва да бъдем внимателни с разширяване на правомощията на регулатора, тъй като той има огромни.", каза още Добрев. Според него в този пример не може да се приложи този с БНБ, защото нямат собствени средства в ЕРП-то, които да налага държавата да одобрява купувача, а имат механизми за контрол, след като сделката е финализирана.

Драгомир Стойнев, зам.-предс. на ПГ на БСП: Нормално е в парламента да има съгласие, когато има една такава сделка с неясен собственик, с непрозрачно финансиране и когато виждаме, че държавата, де факто, е изцяло безпомощна. Нито една институция не знае какво се случва или уж са знаели, пращали са доклади, но пък законът не им позволява да се намесва и всеки бяга от отговорност. В крайна сметка става въпрос за стратегическа инфраструктура, която осигурява електроразпределение на близо 3 млн души, на стратегически обекти. Нормално е да се знае кой е собственик и как ще бъде финансирана тази сделка. Скандалът преминава границите на нашата страна, скандалът е и в самата Чехия. Получи се един документ, който се засекрети в НС, бе казано, че е изпратен от чешкия премиер, след това се оказа, че той отрече, после, че е изпратен от зам.мин на финансите на Чехия, после и той отрече, никой не знае как този документ, който показва как е структурирана сделката, постъпи в българския парламент. За нас е важно държавата да навлезе изцяло и да купи това дружество, може и да има участие, ако не изцяло. Ако държавата влезе с 20,30 %, това означава, че тя ще помогне на г-жа Върбакова да затвори финансирането.

Стойнев заяви, че е право на ЧЕЗ да напуснат българския пазар и попита, след като чехите управляват добре тази собственост, защо ние да не сме.

В края на разговора и двамата се обединиха, че ще защитят всеки журналист, нападнат от политик, който му намеква, че още е на работа, независимо дали са съгласни с журналиста. Това стана във връзка със скандала с журналиста Горан Благоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ не са имали пряк контакт със Северна Корея за среща Тръмп - Ким Чен-ун
САЩ не са имали пряк контакт със Северна Корея за среща Тръмп - Ким Чен-ун
Отношението на руснаците към Путин и повлия ли им скандалът „Скрипал“?
Отношението на руснаците към Путин и повлия ли им скандалът „Скрипал“?