В студиото на „Панорама“ анализаторите Петко Георгиев и Борис Попиванов коментираха отношенията между България и Русия с оглед на скорошната визита на президента Радев в Сочи и предстоящото посещение на премиера Борисов.

Според Петко Георгиев България е в голяма зависимост от руските енергийни източници, а в страната ни има силно пропагандно влияние от Русия.

Борис Попиванов е на мнение, че отношенията с Русия трябва да са нормализирани, а големите проекти са добре дошли, ако се спазват всички правила.

Важно е, че Европейската комисия разпореди на „Газпром“ да престане с монополното си положение, заяви Петко Георгиев. Този монопол свърши онзи ден и това поставя взаимоотношенията ни в различна плоскост, добави той.

Петко Георгиев: В дебата за България и Русия се губи една много важна точка - за зависимостта на България от руските енергийни източници. Аргументите за това да се бетонира тя от тук нататък стават с един по-малко.

Нормализацията в отношенията между България и Русия е важна, заяви Борис Попиванов. Трябва да се знае, че правилата трябва да бъдат за всички - включително за „Газпром“ и за всички в ЕС, допълни той.

Борис Попиванов: Никой не оспорва правомощията на изпълнителната власт, но пробивът в отношенията се прави от президента. Самата руска страна по традиция предпочита да говори с българските държавни глави, а изпълнителната власт впоследствие конкретизира и изпълнява.
Президентите Румен Радев и Владимир Путин разговаряха в Сочи

Президентите Румен Радев и Владимир Путин разговаряха в Сочи

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в резиденция Бочаров ручей в Сочи. И двамата оцениха посещението на Румен Ра...

Българската политика спрямо Русия от 1989-а година насам не изгелжда базирана на българските национални интереси, заяви Георгиев. Като пример той посочи рестарта на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Без големи проекти икономическото ни развитие ще бъде затруднено, въпросът е да се прецени кои да са те и спазват ли всички правила и норми, коментира Борис Попиванов.

Макар че президентът Макрон говори за бизнес с Русия, това не означава, че с Франция ще имат приятелски политически отношения, заяви Петко Георгиев. Как може България да се чувства разкрачена между Русия и Запада, при положение че страната ни е член на НАТО и ЕС, допълни той. По думите му печелившият модел на отношения е на общностно, европейско ниво. Според него руска пропаганда в Европа има в най-голям размер в България.

Еманюел Макрон присъства на икономическия форум в Санкт Петербург

Еманюел Макрон присъства на икономическия форум в Санкт Петербург

Износът на руски газ за Европа рано или късно ще бъде либерализиран. Това каза президентът Владимир Путин на среща с руски и френски бизнесмени по вре...

Отношението към Русия в България е емоционално, но това е плюс за страната ни като член на НАТО и ЕС, заяви Попиванов. Нямаме какво да предложим, освен разположението си като мост между Запада, Турция и Русия, допълни той. Според него българските политици и президентът се опитват да се възползват от това.