НОВИНИ

В Париж откриха паметни плочи за жертвите на атентатите от 13 ноември 2015 г.

Френският президент Франсоа Оланд откри паметни плочи за жертвите на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:25, 13.11.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

На първа възпоменателна церемония Оланд, придружаван от кметицата на Париж Ан Идалго, откри мемориална плоча на Стад дьо Франс в северната част на Париж. Там преди година трима терористи се самовзривиха и убиха един човек. Това беше първата от серията координирани атаки в Париж, отнели живота на общо 130 души. Плочата бе поставена на вход Д на стадиона. Тя е в памет на жертвата Мануел Диас.
Оланд не произнесе реч. Присъстващите на церемонията запазиха минута мълчание, поставиха венец и цветя пред плочата. После синът на жертвата - Мишел Диас направи изказване, в което призова към толерантност и разум. Той припомни, че баща му, който е роден в Португалия, е доказателство, че интеграцията в друго общество е възможна, че тя е необходима, за да бъде преборена стигматизацията, която тласка някои млади към насилието, допълва Асошиейтед прес.

По този начин Мишел Диас визира част от нападателите от Париж, които бяха европейски граждани от чужд произход.

Нека да пребъде толерантността, нека да пребъде интелигентността, нека да пребъде Франция, каза Мишел Диас.
После Оланд и Идалго откриха плочи и пред ресторантите, които преди година атакуваха терористите и убиха там общо 39 души, както и пред концертната зала Батаклан, в която терористи избиха 90 души по време на концерта на американската банда Ийгъл ъв дет метъл, предаде Асошиейтед прес.

;

Последната церемония се състоя пред Батаклан. Имената на убитите 90 души бяха прочетени и после беше запазена минута мълчание. Минути мълчание бяха спазени и при откриването на плочите пред заведенията. На всички церемонии Оланд не произнесе реч. Бяха поднесени венци и цветя. Бяха прочетение и имената на убитите.

По-късно днес ще има и редица други обществени и частни възпоменания, както и литургия в катедралата Нотр Дам, която ще бъде отслужена от архиепископа на Париж, кардинал Андре Вен-Троа, предаде Франс прес.

По време на една от церемониите, която ще бъде пред сградата на кметството на 11-и район, в небето на Париж бяха пуснати множество балони, символизиращи убитите, допълва телевизия Франс енфо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ден на избори България приема Беларус
В ден на избори България приема Беларус
Законови правомощия на президента на Република България
Законови правомощия на президента на Република България