Франция отдава почит на жертвите от атентатите в Париж преди година. Президентът Франсоа Оланд откри паметни плочи на три места, където трима терористи убиха невинни жертви - пред редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо" и на съседен булевард, където двама братя убиха 12 души, а също пред еврейския супермаркет, където друг нападател застреля четирима.

© БТА/АР

Франция си припомня тежкото начало на една година, която донесе и най-страшната терористична атака в историята на страната. Днес президентът Франсоа Оланд откри пред бившата редакция на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо" плоча в памет на жертвите на атентата "срещу свободата на изразяването". На церемонията присъстваха кметът на Париж Ан Идалго, премиерът и вътрешният министър, близки на загиналите.

На 7 януари братята Саид и Шериф Куаши, френски граждани, атакуваха редакцията на "Шарли Ебдо". В последвалата кървава баня загинаха 12 души, сред които петима прочути карикатуристи. Това не беше първата атака срещу сатиричното издание, дръзнало да публикува карикатури на пророка Мохамед. Нападателите, се оттеглиха с викове "Отмъстихме за пророка".

Президентът Франсоа Оланд откри паметна плоча и на близкия булевард, където при бягството си терористите убиха полицая Ахмед Мерабе.

Третото паметно място от онези дни е еврейският магазин за кашерна храна в предградие на френската столица. На 9 януари друг нападател Амеди Кулибали взе заложници и уби четирима души. Там също има плоча "в памет на жертвите от антисемитския атентат". Общо 17 жертви взеха нападенията от миналия януари. Сред тях има невъоръжена полицайка, убита от Кулибали в южно предградие на Париж.

Кулминацията на възпоменанията е в неделя на площада на Републиката в сърцето на Париж. Митингът е посветен и на 130-те жертви от атентатите на 13 ноември. Певецът Джони Холидей ще изпее песен, наречена "Една неделя от януари", за да припомни похода срещу тероризма на 11 януари миналата година, в който участваха близо 4 милиона французи.

Корицата на "Шарли Ебдо" година след атаката
Корицата на "Шарли Ебдо" година след атаката