НОВИНИ

В Париж правят бежански лагер

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че планира създаването на лагер за бежанци във френската столица, където властите редовно разрушават незаконни лагери по причини, свързани със сигурността и хигиената, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:22, 31.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
париж правят бежански лагер

Лагерът ще отговаря на необходимите нормативни изисквания, включително на изискванията за бежански лагери, поставени от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), увери Идалго на пресконференция. Той ще наподобява лагера в Гранд Сент, първия открит във Франция лагер, съответстващ на нормите на ВКБООН, който използва модулни жилища. Те могат да се инсталират бързо, но осигуряват необходимите удобства.

Кметът от социалистическата партия добави, че има няколко места в Северен Париж, където може да бъде разположен лагерът. Той обаче няма да започне да функционира по-рано от месец до месец и половина.

Ан Идалго не посочи точните размери на бъдещия лагер, но отбеляза, че теренът трябва да е достатъчно голям, за да се подслонят неколкостотин души.

Ан Идалго, кмет на Париж: Идеята е повече да не виждаме тези отвратителни лагери и пристигащите хора, които нямат подслон, да не се принуждават да спят в метрото или на обекти като появилия се в Северен Париж лагер с близо 800 души.

"Искам държавата да бъде партньор", подчерта Идалго, която от месеци се опитва да се разграничи от непопулярните управляващи социалисти, отбелязва АФП. Лагерът ще бъде построен с помощта на хуманитарни организации и ще предоставя подслон на пристигащите, които нямат средства за съществуване, отбелязва ТАСС.

Франция не е сред държавите, най-засегнати от бежанската криза. За сирийците и иракчаните тя е преди всичко транзитна дестинация. Мигрантите, които не поискат убежище в страната, не влизат в системата за подпомагане на бежанците и често се оказват на улицата, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът е домакин на срещата на лидерите от Югоизточна Европа
Президентът е домакин на срещата на лидерите от Югоизточна Европа
​Пожар и евакуация след гръмотевична буря в Хасково
​Пожар и евакуация след гръмотевична буря в Хасково