НОВИНИ

Продължава празникът на гроздобера на парижкия хълм Монмартр

Този хълм е известен по цял свят заради площада с художниците, но там има и едно истинско лозе. Празникът напомня, че тукашните хора се смятат за граждани на Република Монмартър и привлича още повече туристи на това очарователно място в парижкия 18-и квартал.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:50, 20.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Гроздоберът в Монмартър напомня, че хълмът е бил известен с лозята си и с производството на вино далеч преди да сe присъедини към Париж. Преди тук да дойдат хора на изкуството - художници, писатели поети, актьори и Монмартър да стане част от легендарната парижка бохема. Традицията се възражда символично със засаждане на лозето Кло Монмартър по решение на местната република - асоциация на артисти, създадена през миналия век.

Ален Кокар, президент на Република Монмартър: Добре дошли на лозето на Монмартър. То е създадено и пазено от тукашните жители - монмартърците, след основаването на Република Монмартър през 1920 г. Аз съм нейният единадесети президент.

Съвсем не символично всяка година тук става гроздобер и в местната изба се прави вино - от 1000 до 1500 бутилки, които се продават на търг.

Заради климатичните условия тази година набрахме 1050 килограма и ще направим 800 бутилки вино.

За сметка на количеството, гроздето е с отлично качество. По време на празника улиците и заведенията на живописния хълм са по-оживени от всякога.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселина Кацарова се завръща в Софийската опера за спектакъла на „Дон Карлос“
Веселина Кацарова се завръща в Софийската опера за спектакъла на „Дон Карлос“
Нараснал е стокообменът между България и Румъния за 10-те години в ЕС
Нараснал е стокообменът между България и Румъния за 10-те години в ЕС