Община Пазарджик започна изграждането на клетка за двете лъвчета Масуд и Терез, които през септември се родиха в зоопарка в Разград. Общинският съвет в града реши да подари животните на зоопарка в Пазарджик, което предизвика протест на граждани. Областният управител спря решението заради липса на документ за собственост на лъвчетата. В петък в Разград има сесия на която ще стане ясна съдбата на малките котки.

Пазарджик

От зоологическата градина в Пазарджик с нетърпение очакват своите нови обитатели. За тях вече се изгражда специална клетка с площ от над един декар, където ще бъдат отглеждани.

Иван Стефанов – Община Пазарджик: "Започнахме изграждането - основите на помещенията, където ще бъдат. Ще има две клетки по 30 квадратни метра. Тука площ на сградата ще бъде 120 квадрата, тя е идентична с тази на тигърчетата отсреща. Общата площ, на която ще бъдат разположени, е 1100 квадратни метра, колкото е площта на тигрите."

Строителите ще са готови с клетката за лъвчетата след месец и половина.

Иван Стефанов – Община Пазарджик: "Бързаме със сградата евентуално за да можем при идване да ги поемем, макар че ние сме подготвили две помещения в другата част на зоопарка, при зимни условия ги отглеждаме някъде в 30 квадратни метра."

Пазарджишкият зоопарк има добър опит в отглеждането, включително и в създаването на условия за размножаване на този вид едри хищници от рода котки. Затова смятаме, че ще можем да се грижим и за лъвчетата, допълни още Иван Стефанов.