Жилищен квартал от времето на цар Иван Александър разкриха археолози при разкопките на Перперикон. Проучени са 11 сгради, вероятно в тях е живяло най-бедното население на Перперикон. Археолозите попаднаха и на незасегнати от иманярите раннохристиянски гробници.

Вижте още в репортажа на кореспондентите ни от Кърджали.

Откритите сгради са от времето, когато Перперикон е завладян от цар Иван Александър и в него е назначен български управител. Постройките са свързани една с друга, помещенията са много малки и в тях не е открито почти нищо. Но преди седем века в тях са живели хора.

Проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон: Буквално в старите руини на античния град те са си правили полуземлянки. Отгоре са били покрити със слама, даже нямат и огнища в тях. Тоест виждаме живота на възможно най-крайно бедното население на Перперикон.
Министърът на културата ще се запознае с последните открития на Перперикон

Министърът на културата ще се запознае с последните открития на Перперикон

Министърът на културата Боил Банов ще се запознае днес от 14.00 ч. с последните открития при разкопките на скалния град Перперикон. Те ще бъдат предст...

Археолозите попаднаха и на четири пощадени от иманярите гробници от времето на ранното християнство. Въпреки надеждите, в тях не бяха открити погребални дарове. Но разкриването им промени представите за историята в Родопите.

Проф. Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон: Доскоро си мислехме, че всички тези скални гробове, които излизат на различни места в Източните Родопи са тракийски, а тука, както виждаме, абсолютно сигурно е, че това са ранно християнски гробове от периода 5 - 6-ти век.

Проучванията на Перперикон ще продължат и през следващата година, надеждите на учените са да разкрият античния период от функционирането на скалния град.

Откритията на Перперикон в научна книга до края на годината

Откритията на Перперикон в научна книга до края на годината

Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват една по една. С напредването на проучванията учените са все по-кате...