Ръководството на УМБАЛСМ „Пирогов“ и синдикатите договориха 20% по-високи основни заплати на лекарите и медицинските сестри в болницата и по-ясни правила при формиране на възнагражденията. Днес беше подписан Колективния трудов договор за 2018-та. Той влиза в сила от 1 април.

Основната заплата на медицинските сестри в „Пирогов“ е около 600 лева. От първи април тя ще се увеличи с до 300 лева. С добавката за клас „прослужено време“ част от сестрите ще получават над 1000 лева.

Василка Емилова - старша сестра в УМБАЛСМ „Пирогов“: Недостиг на кадри имаме и се надявам това да бъде причина да дойдат и нови кадри тук.

Основните заплати на лекарите също ще се увеличат с до 300 лева, така те ще получават над 1200 лева без добавката за клас „прослужено време“. С новите правила за формиране на възнагражденията от април отпадат част от добавките, които получават медиците.

проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Става дума за работа с деца, работа в хирургична клиника, работа под напрежение, което няма законова основа.
д-р Илиян Томов - представител на КТ „Подкрепа“ в УМБАЛСМ „Пирогов“: Няма да бъде несправедливо разпределяне на допълнителното заплащане, което при финансови резулати от страна на клиники и лекари и сестри ще получават това, което трябва.
В "Пирогов" подписаха колективния трудов договор

В "Пирогов" подписаха колективния трудов договор

20% увеличение на основните заплати договориха синдикатите и ръководството на "Пирогов". Днес в спешната болница беше подписан колективният трудов дог...

Колективният трудов договор влиза в сила с плана за финансово оздравяване на „Пирогов“. Той предвижда сливане на клиники и отделения.

д-р Олег Чолаков - хирург в Първа хирургична клиника, УМБАЛСМ „Пирогов“: Има клиники, които отстъпват по качество на други, има хирурзи, които все още не са готови да си изпълняват пироговската работа. Този дисбаланс ще бъде отстранен.

Директорът на „Пирогов“ се надява, че предстоящото преструктуриране и подписването на колективния трудов договор ще подобрят условията за работа в болницата.