НОВИНИ

В Пловдив откриха 12-тото Международно изложение по отбранителна техника "Хемус"

Министърът на отбраната Николай Ненчев откри 12-ото издание на Международното изложение по отбранителна техника "Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност". Преди това той прие почетния караул на гвардейците и приветства участниците и гостите на изложбата.

bnt avatar logo
от БТА
13:49, 25.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
пловдив откриха тото международно изложение отбранителна техника хемус

Днешното изложение насочва вниманието към изграждането на нови отбранителни способности, успешна реализация на проектите за модернизация и придобиване на нови образци, въоръжение и техника, каза министър Ненчев. По думите му, "Хемус 2016" потвърждава за пореден път концепцията за неделимост за системата за сигурност. Убедени сме от необходимостта за предоставяне на интегрирани комплексни и технологични решения за противодействия на новите заплахи, предизвикателства и рискове в световен мащаб, каза още Николай Ненчев.

Според него изложбата е възможност за запознаване с конкурентни продукти и системи, за обсъждане и дискусия по проблемите на отбранителната индустрия и акцентира на това, че участието на водещи световни производители, ориентирани към проекти за модернизация на българските въоръжение сили, дава добри възможности за експертен обмен.

;

В "Хемус 2016" участват 63 фирми и организации, 41 от които са български и 22 от държави от три континента - Европа, Азия и Африка, каза на пресконференция преди официалното откриване заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов. Той уточни, че за първи път са представени и участници от Китай и Япония, което по думите му разширява значително обхвата на изложбата. Исмаилов добави, че от 2014 година българската отбранителна индустрия бележи постоянен ръст и като пример посочи ВМЗ-Сопот, където според него се работи активно и фирмата вече се конкурира с частните предприятия от бранша.

В съпътстващата програма на "Хемус 2016" са включени Международна научна конференция на тема "Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности", заседание на Комитета на НАТО по партньорство за бойни припаси, демонстративни стрелби на артилерийския полигон "Змейово" и демонстрации на видовете въоръжени сили в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Червеното вино, рибата и слънцето - ключ към дълголетие
Червеното вино, рибата и слънцето - ключ към дълголетие
Шведски съд потвърди заповедта за арест на основателя на Уикилийкс Дж. Асандж
Шведски съд потвърди заповедта за арест на основателя на Уикилийкс Дж. Асандж