В район Тракия в Пловдив беше открита третата чешма у нас, посветена на хората, дарили живот чрез донорство. Инициативата е част от кампанията „Дари живот" на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, която има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България.

Водата дарява живот. А всяко едно съгласие за донорство, може да спаси до 7 човешки живота. В момента повече от 1500 българи очакват трансплантация. Но страната ни остава на последно място в Европа по брой донори.

Стефан Тамбуев - председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация: Европейският стандарт е, че една държава трябва да има 1000 донора на 1 милион население, а пък ние имаме 2,8 на 1 милион население, много пъти сме под изискванията.

Ето защо лекари и пациенти призовават не само да се увеличи броят на хората, които да заявят желание да бъдат донори. Но и да се оптимизират процедурите и законодателството.

доц. д-р Наталия Стоева - пулмолог: Това е лично решение, всеки трябва да го вземе сам за себе си, законодателството трябва да направи така че всеки от нас да може да остави своето послание за бъдещето по някакъв начин, давайки своята воля за донорство.

Чешмата в Пловдив е изградена с помощта на инж. Васил Мадански. Всеки, който ще намери прохлада тук, ще прочете и имената на осем пловдивчани, дарили нов живот на 36 човека.