НОВИНИ

В Пловдив представиха 49 издание на „Из архивите на Държавна сигурност"

Най-новото, 49 издание от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност" беше представено днес пред студенти в Пловдив от членове на Комисията по досиетата. Сборникът съдържа документи на Държавна сигурност, свързани с опазването на държавната тайна.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
16:52, 06.11.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В сборника намират място 89 на брой документи във фототипен вид, пряко свързани с ролята на Държавна сигурност за опазването на държавната тайна в Народна Република България.

Борис Михайлов - член на Комисията по досиетата: Тук тя е била в малко по-нерепресивна функция, такава каквато я познаваме в повечето сборници на комисията и това, което издаваме ние от архивите. Тук тя е била повече в ролята на контраразузнавателна служба.

Според документите, в периода 1944 - 1991 година, Държавна сигурност създава широк агентурен апарат именно с контраразузнавателна цел. Основната задача е била да се следят лицата, които имат достъп до държавните тайни. Архивите разказват и за обектите, които попадат под особен надзор на държавата.

Борис Михайлов - член на Комисията по досиетата: Всеки един документ по своему е интересен да се прочете, за обектите които са предмет на държавна тайна, различните фабрики през годините, които ще открехна завесата, че до ден днешен също има списък с такива обекти, които също са предмет на класифицирана информация.

Към сборника има и разширено електронно издание, в което попадат още 51 документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряци бедстват на пристанище Варна - Запад
Моряци бедстват на пристанище "Варна - Запад"
Засилен интерес от руски граждани към имоти в Благоевград
Засилен интерес от руски граждани към имоти в Благоевград