София, Пазарджик и Пловдив са сред областите у нас с най-много отпаднали от училище деца. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на образованието Таня Михайлова по време на работна среща с 50 директори на училища в Пловдив и областта. В момента се издирва и местоположението на ромите, които напуснаха пловдивското село Войводиново след началото на протестите. Целта е децата им да бъдат записани в училище.

Пловдив

Училищата в пловдивския квартал „Столипиново“ работят по задържането на децата чрез механизма за взаимодействие между институциите.

Екатерина Делинова- директор на ОУ „Пенчо Славейков“- Пловдив: На ден посещаемостта е до 72 процента, както е по изискване, рядко падаме до 55, защото има голяма заболеваемост и родителите се оправдават с липса на средства за обувки. Ние правим кампании помежду си, за да се вземат обувки.
Емил Начев – директор на СУ Найден Геров: Трябва по-голям обхват мерки, по-твърди мерки от страна на държавата, даже вицепремиерът Дончев говореше за криминализиране на неходенето на училище.
МОН обмисля финансиране на всички училища, желаещи електронен дневник

МОН обмисля финансиране на всички училища, желаещи електронен дневник

В над 1000 училища има електронни дневници и може би техният брой се е увеличил от началото на тази учебна година. Догодина обмисляме да финансираме в...

В училището в село Песнопой в момента се обучават 68 деца от ромски произход.

Георги Тричков- директор на ОУ „Отец Паисий“ – Песнопой: Това, което ние правим за да могат да бъдат при нас, е всяка сутрин ние имаме дежурна група , която в основните селища от които са, заминават учителите, събират учениците и така отиват на училище.
Министър Вълчев обсъди с учители мерки срещу ранното отпадане на деца от училище

Министър Вълчев обсъди с учители мерки срещу ранното отпадане на деца от училище

Дни преди началото на учебната година експерти на министерството на образованието започнаха серия от срещи с педагози от населените места, където мног...

Според заместник-министър Таня Михайлова мерките, които могат да бъдат предприети срещу родители, които не пращат децата си в училище не зависят само от образователното министерство.

Таня Михайлова- заместник-министър на образованието: Детските помощи, които се полагат на деца, могат да бъдат съответно изплащани по друг начин, предоставени по друг начин , така че да има съответно резултат да се отпускат и съответно в натура тези средства, това е също един възможност механизъм.

В момента Инспекторатът по образование в Пловдив работи по връщането в училище на децата на ромите от Войводиново. Част от тях вече са записани в училище „Пенчо Славейков“ в Столипиново, други са заминали за Стара Загора.