НОВИНИ

​В Пловдив промотираха алтернативната градска мобилност с масово велошествие

Над половин милиард лева до 2023 г. ще достигнат инвестициите в нови и екологични превозни средства и велоалеи, обяви заместник-регионалният министър Деница Николова.

пловдив промотираха алтернативната градска мобилност масово велошествие
bnt avatar logo
от БНТ
14:21, 03.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Над 100 души се включиха в колоездачна обиколка на гребния канал в Пловдив, като част от инициатива за промотиране на алтернативната градска мобилност. Колоната с велосипедисти бе предвождана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кмета на община Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета Георги Титюков, заместник-областния управител на Пловдивска област Димитър Керин и др. Участниците във велопохода изминаха разстояние от 5,2 км, след което бяха раздадени предметни награди в специална томбола. Зам.-министър Николова връчи голямата награда – нов велосипед, който спечели 11-годишният Йоан.


;

„С тази инициатива искаме да покажем какво постигаме със средствата от ЕС и солидарността на съюза. Само за няколко години променихме облика на Пловдив. Изградихме и 48 км нови велоалеи, предстои завършването на още 20 км. Това позволява да развиваме града в по-екологична посока, да създаваме по-здравословна среда и култура. Това, което ни предстои обаче, е да подобряваме културата на движение и толерантност между всички участници в движението, за да се движим по-безопасно“, посочи зам.-министър Деница Николова.

Тя подчерта, че една от основните цели при изграждането на велоалеите е да се намалят пътните произшествия и да се замени средството за придвижване в градовете. „Оценяваме и подкрепяме усилията на г-н Тотев и неговия екип в Пловдив да се изграждат все повече алеи за велосипедисти, за да може градът да е сред първите с цялостна мрежа за алтернативно придвижване“, каза още Николова.

Тя напомни, че със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ до 2015 г. по проектите за интегриран градски транспорт в седемте най-големи български града са подменени 256 автобуса, тролеи и трамваи с нови, по-екологични.

;

Изградени са 115 км велоалеи, с които е поставено началото на алтернативната градска мобилност. Общата инвестиция в тези дейности е 413 млн. лв. Това допринесе за подобряване на възможностите за пътуване, но и за чистотата на въздуха, заяви зам.-министър Николова. В програмния период до 2020 г. инвестициите по тази линия ще продължат. С 237 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ ще се наградят проектите, като основната цел е да се мащабира всичко постиганото до момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичаен прочит на операта Кармен в Софиийската опера
Необичаен прочит на операта "Кармен" в Софиийската опера
25 години затвор получи подсъдимият за бруталното убийство на студентката Виола
25 години затвор получи подсъдимият за бруталното убийство на студентката Виола