НОВИНИ

В Пловдив стават все по-популярни споделените работни пространства

Все по-популярни у нас стават споделените работни пространства, които заместват стандартните офиси. Много софтуерни фирми предпочитат да делят работната среда със служители от други компании и така пестят от наем на офис, консумативи и почистване. Най-предпочитан този вид работа обаче се оказва за работещите пътешественици, които работят за себе си и минават през града или отсядат в него също да ползват споделените пространства.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
20:00, 09.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

"Co-working" средата или така нареченото споделено работно пространство събира все повече последователи в целия свят. Хора от различни фирми и професии работят заедно на едно място, без дори да се познават. Те са от дигиталната сфера, занимаващи се с творчество или интелектуален труд.

Иван Джеферов – собственик на фирма за споделени работни места: "Те са програмисти, дизайнери и консултанти в различни направления и се занимават с човешки ресурси, с маркетинг, с ръководени на виртуални екипи, така че различно е."

Все повече фирми предпочитат да наемат споделени работни места, за да пестят от наем на офис, консумативи и почистване. За тях този вариант излиза много по-евтин.

Даниела работи за софийска фирма в сферата на човешките ресурси, която все още няма офис в Пловдив.

Даниела Петкова: "Нито се занимаваме с чистач, нито се занимаваме със счетоводители, защото после всичките тези фактури трябва да се осчетоводят. Поддръжката на един офис най-малкото ти отнема време."

Често чуждестранни предприемачи наемат местни хора, които работят в споделените пространства.

Иван Джеферов – собственик на фирма за споделени работни места: "Случва се да са фирми, които стартират тук, и после си вземат собствен офис. Случва се да са хора на свободни професии, които живеят тук, или такива, които пътуват и минават през тук."

В близко бъдеще тези пространства ще са все по-предпочитани от работодатели от различни краища на света, защото дават възможност бизнесът им да се развива с международен екип, в който хората не сменят града или държавата, за да работят това, което желаят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в Близкия Изток заради Ерусалим
Продължават протестите в Близкия Изток заради Ерусалим
С 9% скачат заплатите на образователните експерти
С 9% скачат заплатите на образователните експерти