По традиция и 10-ото юбилейно издание на фестивала започна с ритуално отваряне на първата бъчва с младо вино. 36 водещи винопроизводители от цялата страна представят продукцията си. А за тридневните дегустации отварят врати едни от най-емблематичните къщи, музеи и ресторанти в Стария град.

Пловдив

По традиция дефилето на младото вино започва с Дионисиево шествие. Вече 10 години в ролята на бог Дионис влиза актьорът Виктор Бойчев

Виктор Бойчев - актьор: Татко от малък ме е накарал да мачкам вино, и така съм свикнал от дете, но по-трудното е да издържиш до края на празника като Дионис. Почват да се търсят български вина добре направени има много изби, които работят и явно носят доход от това. Виното е въпрос на култура и неговата направа и неговата употреба.
И тази година светът почете младото вино

И тази година светът почете младото вино

„Добре дошло, Божоле Нуво“ - и тази година светът почете младото вино. А реколта 2018, според специалисти, е "изключителна".

Вече 10 години в края на месец ноември винопроизводители и ценители на виното си дават среща в града под тепетата. Това е най-прекия път почитателите на божестваната напитка да се запознаят с качествените български вина.

Елинор Синапова - винопроизводител: Всяка година гледаме че след участие в дефиле на младото вино имаме нови клиенти.

От началото на Дефилето през 2008 г. над 120 хиляди туристи са посетили дегустациите, като само за последното издание техният брой е надхвърлил 22 000 души. Това обяснява и рекордния брой на участниците този сезон. Освен вина всички посетители ще могат да опитат български месни и млечни продукти, мед и ръчно приготвен хляб.

"Дефиле на младото вино" през уикенда в Пловдив

"Дефиле на младото вино" през уикенда в Пловдив

Този уикенд в Пловдив се провежда 10-то юбилейно издание на фестивала "Дефиле на младото вино". Рекорден е броят на участниците през 2018 г. 46 винопр...