НОВИНИ

В Пловдив започна форумът "Индустрия 4.0"

През следващите няколко години високите технологии и изкуствения интелект ще променят кардинално производството във всички икономически отрасли . В този процес недостатъкът, че България е малка страна, може да бъде превърнат в предимство. Около тази идея се обединиха участниците на започналия в Пловдив годишен икономически форум ИНДУСТРИЯ 4.0. Той е посветен на модерните технологии и в него взимат участие представители на Световната банка, Европейската комисия, Европейската банка за развитие и компании от целия свят.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
18:43, 28.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Един от успелите българи в Съединение щати, който влага средства и време в обучението на своите служители, вече работи и у нас. Компания на Краси Петков развива високотехнологична дейност и в Пловдив и съвместно с Техническия университет създава машините на бъдещето

Краси Петков: Ние имахме честта и щастието да направим първия 3D нано принтер, който в момента правим втора генерация от него и ще бъде открит на 2 декември в Бостън.

Все повече роботи ще навлизат във производствата – себестойността на продукцията, която те произвеждат, ще е в пъти по-ниска. Това обаче вече не е само бъдеще – това е икономическа реалност, която може да бъде видяна в много от предприятията.

Животът ни все повече ще е обвързан с машините, убедени са представителите на високо технологичните браншове. И хуманоидният робот на име Елф е поредното доказателство. Негов събрат вече участва в подготовката на бъдещи инженери, а други два изучават български език, за да станат лични асистенти, охранители или домашни мениджъри. Докато това се случи трябва да се реши и голямата задача - бюрократичният натиск от страна на държавата да не спира бизнес инициативата.

Томислав Дончев - вицепремиер: Не е реално да се прави индустрия 4.0 с администрация 1.0 и не е реално да се прави индустрия 4.0 с образование 2.0.

България е на последно място в Европа по внедряване на новите технологии. Според проучване на европейския пазар 75 % от всички фирми искат да инвестират в дигитализация, но едва 5 % успяват да го правят. Още по-малко отделят средства за преквалификация и обучение на персонала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград
Скандал в Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград
Проверяват дейността на болницата в Ловеч
Проверяват дейността на болницата в Ловеч