2 млн. лева ще струва реконструкцията на парка, който е защитена природна забележителност. Жители на Пловдив, обаче се обявиха против част от намерения на общината по преобразяване на Бунарджика.

Пловдив

Ремонтът ще се извършва поетапно от парковата до мемориалната зона на Бунарджика и включва подмяна на подземната инфраструктура, напоителната система и осветлението.

Георги Стаменов, кмет на район „Централен" - Пловдив: Започнахме от ниската част, която е към акведуктите, с изграждането на тази рампа за достъп, която е по проект, същевременно върви обследване на хълма от гледна точка скалните масиви доколко са здрави и имат ли те нужда от укрепване.

Намерението на администрацията да разположи на върха на хълма информационния туристически център, който до скоро се намираше до Централна поща, обаче, предизвика напрежение.

Георги Стойчев, сдружение „Зелени Балкани": В плана за управление ясно е казано, че горе не може да се слага преместваем обект и каквото и да решат, което и да е министерство, би противоречало на този план за управление, както и на заповедта, която обявява Бунарджика за защитена зона.

Общината ще иска разрешение за павилиона от Националния институт за паметници на културата. Сред мотивите са липса на санитарни възли на хълма, както и нуждата от билетен център за електрическото влакче, което ще вози пловдивчани до върха на Бунарджика. Пловдивчани са притеснени и от евентуалното изграждане на лифт до върха на защитената зона.

Георги Стойчев, сдружение „Зелени Балкани“: По време на общественото обсъждане имаше многократно отрицателно отношение за този лифт.
Георги Стаменов- кмет на район „Централе“- Пловдив: На този етап не стои като въпрос пред администрацията за лифт.

Хората настояха за повече контрол. A oт общината обявиха, че се предвижда поставянето на камери и 24-часово видеонаблюдение.