НОВИНИ

В Пловдив започнаха събитията по откриването на Европейска столица на културата

Проявите ще продължат три дни. Кулминацията е утре вечер.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
20:54, 11.01.2019
Чете се за: 01:05 мин.
Още

По-малко от 24 ч. остава до откриването на събитието Пловдив - Европейска столица на културата. Спектакълът „Ние всички сме цветове“, което ще бъде излъчено и пряко в ефира на БНТ.

Френската певица Силви Вартан разпространи съобщение, в което изразява впечатлението си от събитието и програмата:

„С огромна радост научих, че Пловдив е избран за Европейска столицата на културата за 2019 г.“, казва тя. По думите ѝ изборът на града е напълно заслужен, защото е красив и изпълнен с чар, както и един от най-старите градове в Европа.

;

В първия ден бяха открити множество театрални представления, изложби и концерти. На различните нива на кулата продължаваха и репетициите.

Сред десетките доброволци, които помагат дейно в организацията на събитието са групите от Матера и Нови Сад. Италианският град е другият център в Европа, който тази година домакинства инициативата, а съседите ни от Сърбия ще бъдат Европейска столица на културата през 2021 година.

Мари Анджела - доброволец от Матера, Италия: Искам да работим в партньорство с българите, пловдивчани и жителите на Матера. Нашите градове трябва да се подкрепят помежду си сега. Затова трябва да си партнираме сега повече от всякога.
Кристина - доброволец от Нови сад, Сърбия: Аз ще бъде координатор на доброволците в Нови сад на откриването. Сега виждам как работят хората, как те намират начини да се справят с ежедневните проблеми, надявам се и ние да бъдем успешни и да се справим както и вие.

След създадения транспортен хаос, пловдивчани също с нетърпение очакват голямото откриване. Мнозина не пропускат да се снимат с атрактивното лого на събитието, разположено на неремонтирания Централен площад.

;

След откриващото събитие утре, с интерес се очаква и премиерата на спектакъла „Мария от Буенос Айрес" в неделя, за който усилено репетира трупата на операта . В главната роля влиза Люси Дяковска, а в българския прочит на първата в света танго - опера, част от балета се качва върху специални танцови обувки с ножове.

;

Откриващият спектакъл за Пловдив - Европейска столица на културата можете да гледате от 19 ч. в ефира на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов в Панорама: На армията трябва да осигурим най-доброто
Красимир Каракачанов в "Панорама": На армията трябва да осигурим най-доброто
Каракачанов е против нов конкурс за избор на изтребител
Каракачанов е против нов конкурс за избор на изтребител