Мобилни екипи от доброволци ще помагат на възрастни и самотно живеещи хора от Пловдив. Програма от такъв мащаб в областен град се осъществява за първи път в България, обявиха от Червения кръст. Инициативата започва в един от жилищните райони на Пловдив, като след това ще обхване целия град.

Пловдив

В пилотния проект на Червения кръст се включват университетската болница "Свети Георги", охранителна фирма и Община Пловдив.

Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив
"Целта на проекта са самотно живеещите хора над 70 години в големия град. Досега имаме опит с нашите партньори в малките населени места."

На възрастните хора ще се помага при покупки, посещение до личен лекар, спешна помощ, хоспитализация и при изписване от болница "Свети Георги". 30 доброволци са нужни на месец, за да се обгрижват около 400 жители на район "Централен".

19-годишната Елена е част от програмата. Тя вече е била в помощ на други самотни хора от региона.

Елена Джинска - доброволец
"Аз бях адски шокирана от това, че в малките селища около Пловдив има хора, които няма абсолютно кой да се грижи за тях, няма кой да им помага. В май-малките села, които посещавахме, даже нямаше и поликлиники или лекар."

В инициативата като доброволци за първи път могат да участват и хора на средна възраст.

Таня Малакова - БЧК-Пловдив
"Наистина се надявам и по тази програма да се включат още като съседи, близки, които да ни подават сигнали."

"Всичко това, което е в помощ на слабите хора, си е хубаво."

Потребителите на услугата ще се оценяват с анкета всеки месец, а при спешност ще се реагира веднага.