Мъж на име Кемал е предложил да приюти в пловдивското село Брестовица изгоненото семейство сирийски бежанци от гр. Елин Пелин. От служба ГРАО на община Родопи потвърдиха за "По света и у нас", че преди месец мъжът е представил нотариален акт за къщата, в която да бъде настанено семейството. Други официални данни за евентуалното им настаняване в Брестовица за момента няма.

Брестовица, Родопи

Семейство Джабер е избрало да се настани в пловдивското село Брестовица, където бащата Фахим и синът му ще работят в местния дърводелски цех. Кметът на селото обаче беше категоричен, че не е запознат с подобни намерения.

Любен Радев, кмет на село Брестовица: Днес за първи път чух ...Не съм виждал сирийци в Брестовица, никой не се е свързал с мене. Ще видим от тук нататък, това са някакви изказвания на трето лице, доколкото разбрах.

От служба ГРАО са разяснили на мъжа, пожелал да даде къщата си на сирийското семейство, че трябва да представи писмо от Агенцията за бежанците, за да се регистрират те на територията на общината, както и решение за статута им. Впоследствие обаче мъжът не се е върнал в административната служба. Жители на селото бяха убедени, че сирийците няма да бъдат зле посрещнати, както в Елин Пелин.

Атанас Захов: Човекът си търси някакво леговище, така да се каже. Да може да си отгледа семейството и да живее нормално. Няма нищо лошо в това. И те са хора като нас.
Здравка Мерджанова: Даже в детската градина имаме деца, които не са бежанци, но са от други държави. Така че се приемат нормално от деца и от колеги. Стига да разрешава законът и да имат нужните документи.

Вероятно до дни ще стане ясно дали семейството, жертва на на ксенофобски настроения, ще намери своето убежище в пловдивския край.