НОВИНИ

В почти половината благоевградски села няма да има преки избори за кмет

В почти половината села от община Благоевград няма да има пряк избор на кмет на местните избори тази есен. Причината е изискването на променения през 2016 г. Изборен кодекс в тях да има поне 350 души население, регистрирано по постоянен адрес.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
06:53, 04.02.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В момента в парламента се обсъждат промени в действащия правилник за изборите. Все още обаче не е разглеждано от депутатите предложение за връщането на старото изискване за избор на кмет при живеещи над 100 души по постоянен адрес в дадено населено място.

Селище е едно от селата в община Благоевград, където до преди 4 години хората са си избирали сами кмет :в момента в селото живеят по-малко от 350 души и избори за кмет няма да има, а ще бъде назначен наместник.

Благой Панайотов, кмет на Селище: Дали ще е кмет, или кметски наместник, той изпълнява едни и същи функции и мисля, че когато има отношение от общината и се помага от общината той ще си изпълнява функциите.
Вера Кратева, жител на Селище: Ами по-добре е хората да си избират кмета, не наместник. Ама щом сме толкова малко хора не мога да ти кажа, и аз не знам, не ги разбирам.
Михаил Георгиев: жител на Селище: Защо трябва някой да ни налага кмет?
Мартин Бусаров, адвокат по изборно право: Село без кмет няма да остане, проблема идва може би от там че много от досегашните избрани кметове няма да се впишат в конюктурата и идеите на евентуален бъдещ кмет на общината и могат да не бъдат назначени. Такава е демокрацията, такива са законите и трябва да се съобразим.
;

За хората в Селище, дори и да се назначи кметски наместник, важно е той да е местен и да се опита да спре обезлюдяването на селото.

Вера Кратева, жител на Селище: Направо селото обезлюдява, особено след 6 часа човек не минава. Тука добре че е пътя за Македония та поне коли се движат.
Благой Панайотов, кмет на Селище: Инвестициите към селата са малко, това което е правено преди се руши, няма възможност кмета, никакви финансови възможности няма, не разполага с нищо за да може да ги запази да направи нещо подобрение, нещо ново.

Ако преди местния вот тази есен законът не бъде променен, близо 3000 населени места в България няма да си избират кмет и през следващите 4 г. ще бъдат ръководени от хора, назначени от общинските ръководства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания
Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания
Студът в САЩ попречи и на риболова
Студът в САЩ попречи и на риболова